Animációs film a védőoltásokról

//Berényi Attila
KliniKaland2_youtube_semmelweis-egyetem_20210326

Részlet az animációból. forrás: Semmelweis Egyetem / youtube

Az új típusú koronavírus és az általa okozott járványügyi veszélyhelyzet korábban nem látott kihívás elé állította a világot és hazánkat. Ez ellen küzdeni nem egyszerű feladat, főleg, hogy ezt még összeesküvéselméletek és tévinformációk is nehezítik, például a vakcinákkal kapcsolatban. Íme egy szórakoztató kisfilm tudósoktól, megbízható információkkal a Semmelweis Egyetemtől.

A mai (2021.03.26.) hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 11 265 új fertőzöttet találtak hazánkban, a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk. 275 ember halt meg a járvány következtében, így a halálos áldozatok száma 19 499 főre emelkedett. 11 823 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1480-an vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. 1 millió 803 ezer a beoltottak száma idehaza.

A Semmelweis Egyetem már a járvány kezdete óta részt vész nem csak a kutató és gyógyító munkában, hanem az információ közreadásában is. Megalapozott, tudományos de egyszerűen megfogalmazott tényekkel igyekeznek segíteni mindenkinek megérteni a jelenlegi helyzetet.

Ehhez egy újabb eszközt, a szórakoztató animáció műfaját is bevetik. „KliniKaland” címmel indítottak sorozatot. Ennek első részében, a „Védőoltások I.” című epizódban a hagyományos és az új vakcinák működését mutatják be, egyszerűen, érthetően, szórakoztatóan. A rövidfilm megtudhatja hogyan hozzák működésbe a védőoltások az immunrendszerünket. A videó tartalmát a Semmelweis Egyetem szakértői lektorálták.

Az új koronavírus okozta járványról, a betegségről, az ellene való küzdelemről is megbízható és tudományos információkhoz juthat a Semmelweis Egyetem direkt erre létrehozott tájékoztató oldalán, melyet ide kattintva érhet el.

Az állam által működtetett központi információs oldal ide kattintva nézhető meg. Az önkéntes és ingyenes védőoltó programba regisztrálni pedig ide kattintva lehet.

(dho, koronavirus.gov.hu, Semmelweis Egyetem)