Szigorú fellépés a „környezeti bűnözés” ellen

//Berényi Attila
forrás: police.hu
Hét államigazgatási szerv írt alá együttműködési megállapodást a környezeti bűnözés ellen.

Az aláírók kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a környezet- és természetvédelemnek, áll a police.hu oldalon megjelent közleményben.

A megállapodás aláírói: az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság. Ez a Nemzeti Környezeti Biztonsági Munkacsoport.

A résztvevők fokozzák az együttműködést a hulladékokkal elkövetett jogellenes cselekményekkel, a vizek szennyezésével, a növényvédő szerekkel elkövetett visszaélésekkel, illetve a védett természeti területeket, és a biológiai sokféleséget, kiemelten a veszélyeztetett vadon élő állat és növényfajokat károsító magatartásokkal szemben.

A munkacsoport feladata egy nemzeti végrehajtói stratégia megalkotása, információcsere, illetve szakmai konzultációs fórum biztosítása, oktatások, valamint célzott, több hatóság munkáját érintő műveletek megszervezése.

forrás: police.hu

A kiadott közlemény szerint az  elkövetőkkel szemben kiszabható büntetési tételek meg sem közelítik a többi, nagy haszonnal járó bűncselekmények büntetési tételeit, vonzva ezzel a szervezett bűnözői csoportokat. Így a hatóságok most más megközelítést alkalmaznak a tettesekkel szemben való fellépésben.

A magyarországi munkacsoport alakuló ülését 2021 májusára tervezik a résztvevő szervezetek, az oktatási programok kidolgozása folyamatban van.

(police.hu)