Drón röptető

//Berényi Attila
dronszabalyozas_freepik_wirestock_20210207

Képünk illusztráció, forrás: freepik / wirestock

Az elmúlt időszak egyik legtrendibb „játékszere” a drón lett. Jó időtöltés gyereknek, hiszen ez egy kis kütyü, amit röptetni lehet. Jó időtöltés felnőttnek, mivel a rá szerelt kamerával zseniális felvételek készíthetőek. Persze ezt sem lehet csak úgy, hiszen törvényi megkötéseket kell figyelembe venni, ugyanis ez az eszköz nagy tudású, tehát úgy szabad használni, hogy másnak ne okozzunk vele problémát.

A Magyar Közlöny ez évi 16. számát a drónosok úgy várták, mint kigyerek az ajándékbontást szenteste. Persze azt is tudták, hogy hiába írták meg kívánságlistájukat, nem feltétlenül az lesz a meglepetés erejével ható jogszabály csomagban, amiről álmodoztak. Sőt tavaly már kijött egy törvényi rendelkezés, ezt követik a vonatkozó rendeletek.

A legújabb részletszabályok 2021. február 10-én lépnek hatályba, hívja fel a figyelmet a témában igencsak járatos és Dunaharaszti kötődésű fotojog.hu oldal. Persze az is igaz, hogy lesznek később életbe lépő részletszabályok is!

Az fix, hogy a drónreptetéshez (kivétel az aprócska játék kategória) már ún. jogsi kell, amit egy online képzéssel lehet megszerezni a legegyszerűbb kategóriában. Aztán biztosítást is kell kötni, és még ekkor sem lehet csak úgy vaktában megreptetni a kicsikét, például lakott terület felett mindig eseti légtérengedélyt is kérni kell. Plusz regisztrálni is kell a drónt, valamint az üzembentartót is.

Persze az átlagember fejében felvetődik a kérdés, minek ennyi törvény, jogszabály, rendelkezés? Elég egy picit belegondolni: a drón repül, és ma már olyan profi szerkentyűk vannak, amelyek akár ütközhetnek egymással, vagy veszélyeztetheti a repülésbiztonságot. Ha ráesik valaki fejére, kocsijára annak pedig nincs jó vége. Nem beszélve arról, ha valaki rossz dologra használná, de nyilván egy terrorista nem fog engedélyt kérni, hogy röpülhessen. Aztán azt se feledjük, hogy a polgári használatban lévő drónok leginkább videó és fényképfelvételek készítésére alkalmasak. És itt jön a képbe a magánélet védelme, mert ki szeretné, ha pár 10 méteres magasságból egy onnan akár kilométerekre lévő ember, bekukkolna a kertjébe, lakásába, magánéletébe.

Képünk illusztráció, forrás: freepik

A kívülállóknak érdekes lehet, hogy több kategóriát kell megkülönböztetni a drónok között: van például szabadidős, de létezik gazdasági célú felhasználás is. És jön a plusz egy: állami drón. Utóbbi szerkezetek képezik a drón táplálkozási lista csúcsát, ők a nagyragadozók, ahová nekik kérnek engedélyt, oda más nem is mehet.

Időközben megjelent egy miniszteri rendelet, amely drónhasználathoz kötődő költségeket taglalja. Az biztos, hogy ez nem olcsó. Persze a Magyar Közlönyben megjelent, erről szóló szabályokat még pontosíthatják, változtathatják. Az már most látszik, hogy aki ilyen légi felvételeket szeretne értékesíteni az vaskos plusz költségekre számíthat. Ez persze azt is jelenti, hogy az erre létrehozott vállalkozások jelentős áremelést hajtanak majd végre.

A drónokról szóló szabályozás igencsak szerteágazó, nincs könnyű dolguk azoknak, akik szeretnének eligazodni köztük, a félinformációk pedig vaskos büntetéseket hozhatnak magukkal. És fent még csak a fényképek, videók vagy játék drónokról szóló szabályokat érintettük, vannak ám mezőgazdaság, áruszállító, és más célra is használható eszközök, de ők már egy újabb történet részei. Ezért érdemes profihoz fordulni ez ügyben, és tájékozódni. A fotojog.hu oldal azt ígéri, hogy tájékoztatja az érdeklődőket, utat mutatva a drónok röptetéséhez.

(dho)