Indul a visszaváltási roham

//Berényi Attila
ajandek-nem-orul-csere-karacsony_freepik_pointstudio_20201227

Képünk illusztráció, forrás: freepik / pointstudio

Éppen túl vagyunk a karácsonyon, de ismét rengetegen lesznek az újra nyitó boltokban. Ugyanis a félresikerült ajándékokat most váltják vissza az emberek.

Ha nem tetszik a színe, nem jó a mérete, vagy egyáltalán, csak ronda az ajándék, akkor nem feltétlenül kell a szekrény mélyére száműzni. Nem szabad szívbajosnak lenni, az ajándékozó elé kell állni, és közölni: becserélném! Nos, a szándék jelzése után még két fontos feltételnek meg kell felelni: egyrészt a blokknak rendelkezésre kell állnia, másrészt az áru eredeti csomagolásának sértetlennek kell lennie.

Persze a cseréhez a boltos jóindulata is szükségeltetik, mert csak úgy, nem kötelessége visszaváltani a terméket, erre semmilyen jogszabály nem kötelezi. Sőt vannak olyan termékkörök, amelyeket nem is lehet visszaváltani, ilyenek például a fehérneműk, vagy a speciálisan, személyre szabottan gyártott tárgyak. Utóbbinál talán természetes, ha például a családtagok arcmásával legyártott szent család szoborcsoportot, a „Bélának” gravírozással nem váltják vissza, hiába is mondja: nem tetszik.

Ha jótállásos terméket vinnénk vissza csere-berélni – van ilyen, ha hibátlan, de kettőt kapott a megajándékozott -, akkor a jótállási jegyet is vigyük vissza, hiszen azt is ki kell cserélni (például a termék gyári számának feltüntetése miatt), hívja fel a figyelmet a blokk.hu.

Persze ne arra számítson, hogy kapásból pénzt kap majd. A legtöbb esetben a blokkon szereplő értékben lesz lehetősége vásárolni az adott üzletben. Ha nem talál semmit, akkor általában egy ideig még élhet a lehetőséggel, hogy válasszon az ízlésének megfelelőt az üzletben, persze ennek általában feltételei (határidő) vannak.

A webáruházi vásárlásnál (de minden üzleten kívüli, valamint egymástól távol lévők kötött szerződés esetén) jár a 14 napos indoklás nélküli elállási jog. Ez nem minőségi reklamáció kérdése, ez a jog megilleti a webáruházi fogyasztót (természetes személy).

Ha pedig a webáruház nem ad információt a 14 napos elállási jogról, az egy évre ugrik, addig lehet élni vele, hívja fel a figyelmet a lap. Nehézkesebb az ügyintézés, ha nem magyar bejegyzésű a webáruház és nincs is magyar ügyintézési hely. De az uniós jogban egységes a 14 napos elállási jog.

A szavatosság és a visszavétel közötti különbségről, és az unióban általánosan elfogadott jogrendről ide kattintva olvashat.

(blokk.hu, europa.eu)