Babka

//Berényi Attila
Babka
Tudom, hogy mostanság már mindenki dugig van sütivel. Ám a Babka, avagy Jeruzsálemi kalács egy olyan csemege, amely akár reggelire, akár csak úgy napközben is nagyon jó dolog. Ráadásul látványos süti, és jó pár napig eláll – sütőben rámelegítve akármikor olyan, mintha friss lenne.

Hozzávalók (2 kalácshoz):

A tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 g szárított élesztő
  • 1 tk só
  • 3 tojás
  • 1,2 dl hideg víz
  • 15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk só
  • 10 dkg dió, durvára vágva

A sziruphoz:

  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
Babka

Elkészítés:

Ha vendégeket vár, akkor a Babka szuper dolog, mert a tészta előző este is elkészíthető – ugyanis ez egy lassú kelesztésű variáció. Elő a robotgéppel, a keverőtálba kerül a liszt, a cukor, felfuttatás nélkül az élesztő, majd hozzá a sót, a tojások, és a víz. Ekkor el is lehet indítani, és ekkor kell hozzáadni, fokozatosan a puha vajat. Addig dolgozzon a gép, amíg a tészta összeáll. Nincs más hátra, mint bucit formázva belőle, egy kiolajozott tálban, lefedve egy éjszakán át, a hűtőben keleszteni. Ruganyos, sűrű tészta lesz az eredmény.

A töltelékhez másnap a csokoládét a vajjal, vízgőz felett megolvasztuk, egyneműsítjük. Egy másik tálban összekeverjük az átszitált porcukrot, a kakaóport és a sót, majd hozzáöntjük a vajas csokit, és összedolgozzuk.

A tésztát két részre vesszük. Darabonként nagyjából 30×40 centis téglalap formájúra nyújtjuk, majd megkenjük a csokis krémmel, és megszórjuk a durvára vágott dióval. Az egészet szorosan feltekerjük. Most jön a trükkös és maszatos rész: a hengert egy jó, éles késsel, hosszában félbevágjuk. Most kaptuk két darab, töltött, fél hengert. Ezeket összefonjuk, úgyhogy a vágott rész felfelé essen. Ez után egy gyümölcskenyér formába tesszük. A műveletet mind a két tésztaadaggal elvégezzük, hiszen két kalácsunk lesz. Egy órát hagyjuk kelni a tésztát, majd 180-190 fokos, előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Ez idő alatt egy lábasban elkészítjük a szirupot, azaz a vízben felolvasztjuk a cukrot – nem kell felfőzni. Hagyjuk hűlni.

Amikor megsültek a kalácsok, és éppen kivettük őket a sütőből, azon forrón, és a formában hagyva, meglocsoljuk őket a sziruppal. Az egész mennyiséget rá kell erőltetni, kenegetve, locsolgatva.

Ha kihűl, kiemeljük a kalácsokat a formából, és szeleteljük!

Jó étvágyat!