Hozzávalók (2 kalácshoz):
A tésztához:
- 55 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 g szárított élesztő
- 1 tk só
- 3 tojás
- 1,2 dl hideg víz
- 15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 12 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 tk só
- 10 dkg dió, durvára vágva
A sziruphoz:
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl víz
Elkészítés:
Ha vendégeket vár, akkor a Babka szuper dolog, mert a tészta előző este is elkészíthető – ugyanis ez egy lassú kelesztésű variáció. Elő a robotgéppel, a keverőtálba kerül a liszt, a cukor, felfuttatás nélkül az élesztő, majd hozzá a sót, a tojások, és a víz. Ekkor el is lehet indítani, és ekkor kell hozzáadni, fokozatosan a puha vajat. Addig dolgozzon a gép, amíg a tészta összeáll. Nincs más hátra, mint bucit formázva belőle, egy kiolajozott tálban, lefedve egy éjszakán át, a hűtőben keleszteni. Ruganyos, sűrű tészta lesz az eredmény.
A töltelékhez másnap a csokoládét a vajjal, vízgőz felett megolvasztuk, egyneműsítjük. Egy másik tálban összekeverjük az átszitált porcukrot, a kakaóport és a sót, majd hozzáöntjük a vajas csokit, és összedolgozzuk.
A tésztát két részre vesszük. Darabonként nagyjából 30×40 centis téglalap formájúra nyújtjuk, majd megkenjük a csokis krémmel, és megszórjuk a durvára vágott dióval. Az egészet szorosan feltekerjük. Most jön a trükkös és maszatos rész: a hengert egy jó, éles késsel, hosszában félbevágjuk. Most kaptuk két darab, töltött, fél hengert. Ezeket összefonjuk, úgyhogy a vágott rész felfelé essen. Ez után egy gyümölcskenyér formába tesszük. A műveletet mind a két tésztaadaggal elvégezzük, hiszen két kalácsunk lesz. Egy órát hagyjuk kelni a tésztát, majd 180-190 fokos, előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Ez idő alatt egy lábasban elkészítjük a szirupot, azaz a vízben felolvasztjuk a cukrot – nem kell felfőzni. Hagyjuk hűlni.
Amikor megsültek a kalácsok, és éppen kivettük őket a sütőből, azon forrón, és a formában hagyva, meglocsoljuk őket a sziruppal. Az egész mennyiséget rá kell erőltetni, kenegetve, locsolgatva.
Ha kihűl, kiemeljük a kalácsokat a formából, és szeleteljük!
Jó étvágyat!