Drágább lesz az idei karácsonyfa

//Berényi Attila
fenyo-arak_freepik_senivpetro_20201114

Képünk illusztráció, forrás: freepik / senivpetro

A termelők szerint hiány lesz fenyőből, és emelkedik az ár, míg a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete csak minimális drágulással kalkulál, bár az import fenyők esetében nagyobb lesz az emelkedés.

Mivel a járvány ellen hozott kormányrendeletek nevesítve kiemelik, hogy nem lehet karácsonyi vásárokat tartani, így a fenyőárusok is nehezebb helyzetbe kerülnek, emlékeztet az azénpénzem.hu. Ugyanis kevesebb helyen tudják így árulni portékájukat.

Pétek Géza surdi őstermelő a Metropolnak azt mondta, hogy az idén drágább lesz a fenyő. A szakember szerint sokan eleve nem fognak fát állítani, és a nyáron a viszonteladók kevesebb fenyőt rendeltek tőlük a szokásosnál. A kivágni való fenyők előkészítése pedig a nyári hónapokban történik.

Közben az MTI-nek a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete úgy fogalmazott, hogy ők csak kis mértékű drágulással számolnak, már ami a belföldön termesztett karácsonyfának valót illeti. A ramaty forint árfolyam miatt az import normann fenyő azonba akár 10-15 százalékkal is drágulhat.

A szervezet ismertette: várhatóan a lucfenyő méterenként 3000 forintba, az ezüstfenyő 4000-5000 forintba, a nordmann pedig 6000 forintba kerül majd, de sok helyen darabárat határoznak meg az eladók. Bíznak abban, hogy a koronavírus-járvány nem befolyásolja majd a vásárlási kedvet, és zavartalanul folyhat az árusítás is – írták, megjegyezve, hogy évente 2-2,5 millió fát adnak el karácsonyra Magyarországon.

Az értékesítés nagyrészt faiskolai árudákban, közterületeken és online történik. A mini fenyőket virágboltok, bevásárló központok, barkácsáruházak árulják, főleg a cukorsüveg fenyőt díszítik fel – tették hozzá.

(Magyar Közlöny, Azénpénzem.hu, Metropol, MTI)