Segítenek kiszűrni a csaló tűzifakereskedőket

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / narong
Az elmúlt években rengeteg vásárlót vertek át, olyan illegális kereskedők, akik olcsó tűzifát kínáltak. Van olyan eset, hogy meg sem érkezik az előre kifizetett áru, vagy nem szállítanak annyit, amit megígértek, esetleg nem is olyan fajta és minőségű, fát szállítanak le, mint ami a megállapodásban szerepelt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal most segít a vásárlóknak.

A csaló kereskedők nem csak az egyes vevőknek, hanem az erdőgazdaságoknak és a piacnak is kárt okoztak. Hirdetésekkel a tisztességes eladók kerültek hátrányba.

Már elérhető a Tűzifát Okosan felület. Az Agrárminisztérium támogatásával létrejött online piactér ügyfélkapus azonosításhoz kötött. Ennek köszönhetően csak beazonosítható, a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodók, vállalkozások tudnak hirdetést feltölteni, így zárva ki az illegális fakitermelésből élő csalókat, emlékeztet az énpénzem.hu.

Ha Ön vásárló, akkor egy egyszerű kereső segítségével megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebbi kereskedőt, így a szállítási költség is alacsonyabb lesz. A rendszer másik előnye, hogy lehetővé teszi a különböző feldolgozási formában és kiszerelésben értékesített tűzifa termékek (például ömlesztett, kalodás, big-bag, sarangolt) árainak összehasonlítását.

A tűzifa vásárlók leggyakoribb kérdéseire külön felületen ad választ a NÉBIH, itt hasznos tanácsokkal is gazdagodhat.

(NÉBIH, azenpenzem.hu)