Pofon egyszerűen tesztelhető, melyik maszk a jó

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / lenabessonova
Az arcmaszkok hatékonyságát tényleg nagyon egyszerűen lehet tesztelni, nem kell hozzá más, csak egy gyertyaláng.

99 százalék, hogy lesz a koronavírus okozta járványnak itthon, második hulláma, mondta az atv-nek nyilatkozva Merkely Béla. A SOTE rektora úgy véli ezzel együtt még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint az első hullám időszakában.

A professzor szerint az újabb hullám ereje nagyban függ attól is, hogy mennyire fogadja el és tartja be a lakosság a vírus terjedésének lelassítása érdekében hozott intézkedéseket, amelyekkel késleltethető lehet a második hullám akár addig is, amíg a vakcina nem érkezik meg. Hangsúlyozta: a maszkhasználat fontos azért, hogy ne fertőzzünk és ne fertőződjünk meg.

Fontos tudni, hogy a maszk viselőjének saját kórokozóit tartja vissza, azaz másokat véd vele. A jelenlegi szabályok szerint hazánkban a tömegközlekedésen, a boltokban (a piacokon nem) mindenkinek kötelező(!) maszkot hordania, a vendéglátásban pedig a dolgozókra nézve áll fenn ilyen kötelezettség. Lehet hordani maszkot, kendőt, vagy sálat. Ennek minden esetben az orrot és a szájat is takarnia kell. Azaz az egész nem ér semmit, ha viselőjének kilóg belőle az orra, vagy az álla alatt viseli.

A sok – gyógyszertárakban és boltokban árusított – maszk közül azonban jó lenne tudni, melyik az igazán hatásos. A Portsmouth-i Egyetemen oktató Simon Kolstoe a Conversationre írta meg, hogy a gyertyateszt legegyszerűbb módja ennek a kiderítésének. Ahogy ezt korábban már az ismeretterjesztő műsorairól is ismert Bill Nye is szemléltette.

Bill Nye on TikTok

Bill Nye (@billnye) has created a short video on TikTok with music original sound. #WearAMask #LearnOnTikTok #TikTokPartner

Az ABC 6-os csatornája szintén kipróbálta a gyertyatesztet. Az eredmény: csak a kendővel takart szájjal lehetett elfújni a lángot, a többi maszkkal nem.

ABC 6 takes on Bill Nye’s mask vs. candle experiment

Bill Nye „The Science Guy” is fired up about masks, shown in his latest viral videos, where he puts different kinds of masks to the test. In the name of scie…

 

(ABC, 24.hu)