Ma van a Föld napja

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Ilyenkor, szerte a bolygón a természeti környezet fontosságára, sérülékenységére hívják fel a figyelmet. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is – áll a Föld Napja Alapítvány felhívásában.

Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet – az idei lesz az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja!

Alább Kőváry Anett újságíró, A Föld üzenete című munkája, amelyben a bolygónk szemszögéből mutatja be jelenlegi helyzetünket.

 

A Föld Napja Alapítvány szerint mindenki Önmaga is sokat tehet a bolygóért:

„Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit… „

 

(fna.hu)