Ha már kiszáradt a bőröd a sok kézmosástól… Jótanácsok a szakértőtől!

//Kormanik Andrea
Képünk illusztráció, forrás: freepik / etonastenka
A te kezed hogy van? A hét leggyakoribb kérdése ismét, a kézápolás volt. Hoztam néhány tippet és jó tanácsot, hogyan ápolhatjátok az állandó kézmosástól vagy fertőtlenítéstől igénybe vett kezeteket. Vendégszerzőnk, Kormanik Andrea írása.

Az elmúlt hetekben mindenki gyakrabban mos kezet, vagy használ valamilyen alkoholos kézfertőtlenítőt. Ez így van jól, hiszen ez az egyik legfontosabb módszer egy fertőzés megelőzésére azonban egyre többen kértek tanácsot, a kirepedezett kezeitekre.

Ez most nem a reklám helye, nem márkákat hozok, hanem praktikákat mindenki választhat olyat, ami neki kedvez és szimpatikus:

Első lépésként válassz magadnak egy hidratáló krémet és egy kenőcsöt vagy növényi olajat, vajat.

A krémek olajok és víz keverékei, könnyű őket alkalmazni, a bőrbe masszírozva gyorsan felszívódnak. Érdemes urea (INCI: urea) vagy tejsav (INCI: lactic acid) tartalmú krémeket választanod.

Miért javaslom mind a kettőt? A krémet könnyen tudod használni napközben, gyorsan beszívódik, hidratál. A kenőcsöt vagy növényi olajokat pedig késő délután, este tudod otthon használni, akár filmezés alatt vagy lefekvés előtt, amikor hosszabb ideig a kezeden maradhat.

Ne csak a kézfejedet és a tenyeredet kend be, hanem a körömágyat és a körmöket is naponta minimum kétszer, de akár 5-6 alkalommal is kend be a kezed! Napközben gyorsan felszívódó krémekkel, este zsírosabb kenőcsökkel, növényi olajokkal

Tiszta növényi olajokat, vajakat eredményesen használhatsz a száraz kéz kezelésére.

Nem kell egyből egzotikus növényi olajokat vásárolnod, a konyhában használt, E-vitamin tartalmú, hidegen sajtolt tökmagolaj, lenmagolaj, repceolaj vagy olívaolaj használata is gyors megoldást nyújt.

Az egzotikus növények olajai közül jótékony hatású a magas E-vitamin tartalmú kakaóvaj, sheavaj, avokádóolaj, jojobaolaj vagy mandulaolaj.

Ha a nedves kezet növényi olajokkal, vajakkal kened be, gondoskodsz a szaruréteg hidratálásáról, miközben az olajok záróréteget képeznek a bőrön (néhány csepp olaj elegendő).

Az esti filmezés alatt vagy lefekvés előtt bekent kezedre húzz pamut kesztyűt. Igen, kicsin furcsa látvány a szobában kesztyűben filmezni, aludni, de hatásos.

Patikai megoldások – vény nélkül is kaphatók.

  • Unguentum hydrosum – az egyik legzsírosabb krém, viszont remekül, néhány nap alatt helyre teszi az igénybe vett bőrt. Nehéz lemosni, nem szívódik be a bőrbe.
  • Cremor aquosus és Unguentum hydrophilicum nonionicum (alias „mosdókrém”) – az arany középút, könnyedebb állagúak, könnyebben lemoshatóak, közepesen kiszáradt bőrre valók.
  • Unguentum stearini – a leglightosabb krém, cserébe szerényebb a zsírozóképessége, ám remekül és azonnal beszívódik a bőrbe.