Áztassa hipós vízbe a tojást – ajánlja a tisztifőorvos

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / yanadjana
Nem jelentenek veszélyt a megszokott húsvéti ételek a koronavírus szempontjából, de nem árt az elővigyázatosság, ez derült ki az országos hatáskörű Operatív Csoport keddi tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem kell tartani a sonkától, tojástól, kolbásztól, de az elővigyázatosság nem árt. Ezek a termékek a felületükön ugyanis mindig hordoznak valamilyen kórokozót, amelyek normális esetben semmilyen veszélyt sem jelentenek az emberre.

A szakértő szerint a sokát érdemes alaposan átfőzni, átsütni. A tojásokat hipós vízbe lehet áztatni. Fontos, hogy ezt követően nem szabad megtörölni őket, hanem hagyni kell megszáradni. A tojásokat ez után jobb megsütni vagy megfőzni, a tisztifőorvos szerint

„…nem azok az idők járnak, hogy nyers tojást együnk.”

Az index emlékeztet, hogy a tojás hipós fertőtlenítését régóta alkalmazzák. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy korábbi tájékoztatójában az olvasható, hogy az étkezési tyúktojás esetén „általánosan elfogadott a háztartási Hypo 2%-os oldatának (10 liter vízbe 2 dl Hypo) használata, melybe 5-10 percre kell a tojásokat behelyezni.” A fertőtlenített tojást tiszta edényzetbe kell tenni, a tojástartóba visszahelyezni tilos.

 

(index, dho)