A járvány magával ragadhatja a munkahelyeket is

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / phimsitmanop
A kormány akár több százezer, az új koronavírus járvány miatt kialakuló válságban munkanélkülivé váló dolgozóval számol. Pár nappal ezelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is az állástalanok számának megugrását vetítette előre. Így most összefoglaltunk pár cikket azoknak, akiknek veszélyben az állása, vagy már el is vesztették azt.

A szerződés közös megegyezéssel való módosítása

Az adózóna.hu írása szerint munka törvénykönyv vonatkozó passzusa (2012. évi I. törvény (Mt.) 58. §-a) alapján a felek a munkaszerződést közös megegyezéssel, írásban módosíthatják. Ebből következően a munkáltató egyoldalúan sem a munkakört, sem a munkabért, sem pedig a napi munkaidőt nem módosíthatja. Amennyiben mégis ilyen igénnyel lépne fel, ehhez a munkavállaló beleegyezése is szükséges.

Fontos azonban, hogy amennyiben a munkavállaló a beleegyezését megtagadja, a munkáltató a működését átszervezheti, és ennek következtében a munkavállaló munkaviszonyát felmondással megszüntetheti.

Kismamák, szülési szabadságon lévők

A jelenlegi kritikus időszak számos iparágban, vállalatnál azt eredményezi, hogy nagyon sok munkavállaló munkaviszonyát igyekeznek megszüntetni. Sokan a költségek csökkentése érdekében közös megegyezéssel próbálkoznak. Fontos tudni, hogy ha ezt elfogadja a munkavállaló, akkor nincs felmondási idő, és végkielégítés sem jár. Az is lényeges, hogy bármennyire is igyekszik a munkáltató, hogy meggyőzze a munkavállalót, várandós kismama, valamint szülési szabadságon, illetve gyermek gondozása céljából fizetési szabadságon lévő munkavállaló munkaviszonya felmondással nem szüntethető meg, hívja fel a figyelmet az adózóna.

Ha már oda a munka

A pénzcentrum cikke szerint azok számára, akik most elveszítették az állásukat némi megoldást jelenthet az álláskeresési járadék.

Ahhoz, hogy az álláskeresőket megillessék az egyes támogatások, regisztrálniuk kell magukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat bejelentett lakcím alapján illetékes foglalkoztatási osztályán.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Pest megyei honlapját itt éri el. Itt egyébként az a figyelmeztetés olvasható, miszerint előre időpontot kell foglalni. Ezt a korlátozást természetesen a veszélyhelyzet miatt vezették be. Fontos, hogy akár emailban is kérhet időpontot. Ha rendelkezik ügyfélkapuval, akkor e-papíron keresztül tudja megküldeni kérelmét az illetékes Foglalkoztatási Osztályra. Amennyiben nem rendelkezik Ügyfélkapuval, úgy postai úton tértivevénnyel, illetve e-mail útján tudja megküldeni kérelmét, illetve ügyét intézni.

Lényeges, hogy a regisztrált álláskeresők jelentkezési kötelezettségüknek elektronikusan tudnak eleget tenni. A http://pest.munka.hu/ oldalon egyébként eléri a szükséges kérelmeket és a részletes tájékoztató anyagokat is.

Magyarul: aki ebben az időszakban veszíti el az állását, az elektronikusan el tudja intézni az álláskeresési támogatáshoz szükséges eljárást.

 

(adozóna, pénzcentrum)