Tudja mi a különbség a vírus és a baktérium között? Na majd most megtudja!

//Tóth Gábor
Jelenetkép, forrás: Zállatorvos / YouTube
Világszerte dübörög az új koronavírus miatt kialakult pánik. A fertőzés Kínából indult el.

Az Egészségügyi Világszervezet és a kormányok minden lehetséges intézkedést megtesznek, hogy akadályozzák a betegség terjedését. Magyarországon cikkünk megjelenésekor még nincs jelen a betegség, ám influenzajárvány elején vagyunk, és a kettő nagyon nem ugyanaz, de mindkettőt vírus okozza.

Na de, mi is az amit „vírusnak” hívunk, és miben különbözik a „baktériumoktól”? Ezt magyarázza el nagyon mókásan, de érthetően az alábbi animációs kisfilm.

A koronavírus kapcsán egyébként a WHO az alábbi ajánlásokat tette közzé, amelyek segítségével csökkentheti a fertőzés veszélyt, amennyiben megjelenne idehaza:

  • gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal,
  • tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges,
  • lázas betegekkel való kontaktus kerülése,
  • lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ adás,
  • élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent,
  • nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése.

A vírus terjedését egyébként egy egészen látványos térképen követheti nyomon, amelyet itt ér el. A Johns Hopkins Egyetem által készített alkalmazásban országokra lebontva látható a fertőzöttség helyzete, és az is, hol és hányan kapták el a betegséget, illetve hogy eddig hányan hunytak el a fertőzésben.

Közben Magyarország Kormánya szerdai ülésén felhatalmazta az országos tisztifőorvost a védekezés irányítására, illetve azt várják tőle és a szaktárcától, hogy azonnal készítsen akciótervet. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, hogy a magyar egészségügyi intézményrendszer felkészült arra, hogy felvegye a betegséggel szembeni küzdelmet.

A tisztifőorvos életbe léptette a vírus elleni védekezésben követendő protokollt, ezért történt az, hogy szerdán a határon megállítottak egy Prágából érkező, kínaiakat szállító buszt, és megmérték az utasok testhőmérsékletét.

Gulyás közölte azt is, hogy repülőtereken és az érzékeny belépési pontokon további technikai eszközök felszerelése várható, hogy kiszűrjék az országba lázasan érkezőket.

A Kormányinfón elhangzott információkat itt éri el.