Tíz éves a Vadonleső Program

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / Monicore
Ez egy izgalmas, és érdekes kezdeményezés, amelyben Ön is részt vehet. Az Agrártárca Természetmegőrzési Főosztálya indította útjára a programot.

A Vadonleső Programban a környezetünkben található élőlényeket vehetjük számba, és a begyűjtött adatokat, fotókat egy külön felületre lehet feltölteni. A megfigyeléseket a https://vadonleső.hu/ oldalon várják. Itt érhető el, regisztráció után a részletes adatlap és a térkép. Sőt Android alapú okos telefonokban egy külön applikáció is működtethető erre.

Ez akár izgalmas program lehet családoknak kirándulás közben, de akár iskolai osztályok is csatlakozni tudnak. Fű, fa virág, vagy állatok is szerepelhetnek a felsorolásban. Ráadásul a neten elérhető mások jelentése is.

A program egy úgynevezett Vadonleső Programot is üzemeltet. Ez segíti a résztvevőket, hogy még kényelmesebben tudjanak adatokat gyűjteni. Minden állat- és növényfajnak megvan a maga felelőse a csapatban, aki gondoskodik az adatok ellenőrzéséről és válaszol a fajjal kapcsolatos kérdésekre.