Egyre drágább a dióbél

//Tóth Gábor
dio_piac_freepik_id-food20191116

Kép forrása: freepik / id food

Megkezdődött a diószezon, azonban a termés mennyisége a tavalyi évhez hasonlóan nem lett kiemelkedő, sőt. A dió ára évről-évre emelkedik, idén a tapasztalatok szerint már 10-20 százalékkal többet kérnek érte, mint tavaly, írja a hellovidék.hu. A drágulás alól nem jelent kivételt a Haraszti piac sem, már ami a dióbelet illeti.

Tavaly mintegy 30 százalékkal kevesebb dió termett, mint 2017-ben, melynek köszönhetően duplájára kúszott fel a dió kilogrammonkénti ára. Sőt, idén még ennél is kevesebb termett 10-15 százalékkal. A kisebb termés oka egyrészt az időjárás, és az ennek köszönhető dióbetegségek. Maguk a fák kapnak el különböző fertőzéseket, ami miatt alig teremnek.

A haraszti piacon most 3500 – 4000 Ft/kg áron lehet beszerezni a karácsonyi süteményekhez nélkülözhetetlen csemegét. És ez az ár még nem a csúcs, mert ahogy közeledünk az ünnep felé, egyre többet kérnek majd a csonthéjasért.

Az áruházláncokba is most kezd el beszivárogni a dió: az üzletláncok közül egyelőre még csak a Tesco és a Lidl rakta ki az idei lédig diókínálatát. A Lidl diszkontláncok akciós kínálatában 1699 Ft/kg-os áron lehet megvásárolni a héjas diót. A piacokkal összehasonlítva eddig a boltok árulják a legborsosabban a termést: a Tescóban már 4199 forintot kell fizetni egy kilogramm héjas (!) csemegéért. Pucolt, lédig dióbél még nincs a hazai boltokban, csupán előre csomagolt, 100-200 grammos kiszerelésben lehet őket megvásárolni, melyek kilogrammonkénti ára már meghaladja a 7000 forintot, állítja a hellovidék.hu.

 

(via: hellovidék.hu)