Hidrogén meghajtású busz indul térségünkben

//Tóth Gábor
SolarisUrbino_MTI_KrizsanCsaba_240617

Tesztüzemben közlekedő, hidrogénmeghajtású Solaris Urbino autóbuszt töltenek a győri Volánbusz telephelyének egy speciálisan elkülönített részén 2024. június 4-én. fotó: MTI / Krizsán Csaba

A Volánbusz, egy nyertes pályázatnak köszönhetően hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt állíthat forgalomba 2026-ban.

A Zöld Busz Program keretében indított pályázatot a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. – az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. A cél, környezetkímélő, városi kivitelű, hidrogén-üzemanyagcellás személyszállító jármű beszerzésének támogatása, írja a portfolio.hu.

A Volánbusz ennek eredményeként 267,2 millió forint értékben vásárolhat egy ilyen autóbuszt.

A hidrogén-üzemanyagcellával működő, elektromos meghajtású, alacsony padlós, 3 ajtós, kerekesszékes utas szállítására is alkalmas jármű, legalább 350 km hatótávolságú. Lesz benne utastájékoztató rendszer, utasszámláló és kamerák, telemetria, légkondicionáló. Csepel és Szigetszentmiklós térségében közlekedik majd.

Most is zajlik egy tesztüzem. Egy Toyota Caetano H2.City Gold típusú, hidrogénmeghajtású autóbusz próbaüzeme zajlik egy éven keresztül a Szigethalom–Budapest, Kelenföld útvonalon, emlékeztet a portfolio.hu.

(portfolio.hu)