Hidrogénmeghajtású autóbuszt üzemeltetne térségünkben a Volánbusz

//Berényi Attila
Gebrüder Weiss, Linde, fotó: dho

Hidrogén töltőállomás a Linde Gáz Magyarország Zrt. fővárosi telephelyén. fotó: dho

A Volánbusz ezúttal hidrogén-üzemanyagcellás autóbusszal bővítené alternatív meghajtású járművekből álló zöldflottáját. A társaság támogatási kérelmet nyújtott be a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Busz Program keretében közzétett felhívására egy hidrogénmeghajtású autóbusz beszerzésének támogatására, áll a tömegközlekedési társaság szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a közösségi közlekedés megújítását és a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó Zöld Busz Program keretében pályázatot hirdetett környezetkímélő, városi kivitelű, hidrogén-üzemanyagcellás személyszállító jármű beszerzésének támogatására. A Volánbusz 2024. május 6-án nyújtotta be pályázatát.

A támogatási kérelem pozitív elbírálása esetén és a feltételes közbeszerzési eljárás eredményeként megkötendő adásvételi szerződés hatálybalépése esetén egy károsanyagkibocsátás-mentes, hidrogén-üzemanyagcellával működő, elektromos meghajtású, alacsony padlós, 3 ajtós, kerekesszékes utas szállítására is alkalmas, legalább 350 km hatótávolságú, szóló felépítésű (nem csuklós) városi autóbusz kezdheti meg szolgálatát Budapest elővárosi közlekedésében 2026 első felétől. A kiírásnak megfelelően utastájékoztató, utasszámláló és kamerarendszerrel, valamint telemetriával is felszerelt, légkondicionált autóbusz várhatóan Csepel és Szigetszentmiklós térségében fogja emelni az elővárosi közlekedés színvonalát. A mintegy 270 millió forint értékű fejlesztés során az autóbusz beszerzése 100 százalékos támogatással valósulhat meg sikeres pályázat esetén.

A hidrogén-üzemanyagcellás járművek főleg az elővárosi és a helyközi közlekedésben jelentenek alternatívát a dízelüzemű buszokkal szemben, hiszen nem kell számolni az elektromos járművekre jellemző hosszú töltési idővel és korlátozott hatótávolsággal.

(Volánbusz Zrt.)