Energetikai Fórum a térség önkormányzatainak

//Tóth Gábor
mvm-koncz-zsofia_dho_20240409-2

dr. Koncz Zsófia az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a dabasi Energetikai Fórumon. fotó: dho

Dabasra hívták a térség településvezetőit, hogy az energetikával kapcsolatos kihívásokról egyeztessenek a szaktárca miniszterhelyettesével.

Az önkormányzatok az esemény segítségével elsőkézből értesülhettek a kormány szakpolitikai terveiről, döntéseiről és helyben kaptak választ a kérdéseikre.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón dr. Koncz Zsófia az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, tavaly ősszel kezdtek egy országjáró fórum-sorozatba, amelynek a dabasi volt 22., egyben utolsó állomása. Ez idő alatt a miniszterhelyettes több mint 1500 településvezetővel tudott egyeztetni, akik az MVM tematikus előadásait is meg tudták hallgatni. A szakmai fórumom szó esett Magyarország energiapolitikájáról, az energiapiaci folyamatokról, a modernizációs megoldásokról, finanszírozásról.

Pánczél Károly, a térség parlamenti képviselője (b), dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes (k), Dukai Miklós államtitkár (j) a Fórumot megelőző sajtótájékoztatón. fotó: dho

A rendezvényeket szándékosan nem nagyvárosokba, hanem kistelepülésekre szervezték. A politikusasszony emlékeztetett, hogy a szomszédban zajló háborúra adott uniós válaszok az energetikai szektor területén is éles változásokat hoztak, amelyet az emberek és az önkormányzatok is saját zsebükön éreztek. A kormányzat ezért a rezsicsökkentésen túl a településeknek is segítséget nyújtott. Az anyagi támogatáson mellett, az elindított fejlesztési programok, valamint az ilyen tájékoztató kampányok is segítséget jelentenek.

Pánczél Károly a társág parlamenti képviselője kiemelte, hogy 2023-ban a választókerület mind a 17 települése kapott állami segítséget, hogy ki tudják fizetni az élesen megugró energiaszámlákat. Közel 1 milliárd forintot osztottak szét a falvak és városok között.

Dukai Miklós a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára is emlékeztetett, hogy a szomszédban zajló háború energiapolitikai következményeinek mérséklésére a települések összesen 76 milliárd forint segítséget kaptak az elmúlt esztendőben, az idei költségvetés ilyen soron 83 milliárd forintot tartalmaz. A cél az, hogy minden kihívás ellenére működőképesek és sikeresek maradjanak az önkormányzatok.

(dho)