Március 1-től új bérletrendszer a közösségi közlekedésben

//Berényi Attila
aug20-kozossegi-kozlekedes_freepik_gurichev_20200819

Képünk illusztráció, forrás: freepik / gurichev

Ahogyan már korábban beszámoltunk róla, 2024. március 1-től új rendszer lép életbe a helyközi közlekedésben, amely jelentősen érinti az agglomerációban közlekedőket is.

Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy – az életkort igazoló okmányon kívül – külön fényképes igazolványokra: minden 14 év alatti és 65 év feletti díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti utas félárú jegy igénybevételével utazhat, áll a MÉV-HÉV csoport szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A bérlettel való utazás is egyszerűbb és áttekinthetőbb lesz, a jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett csupán kettő marad. Ez az agglomerációból ingázóknak jelentős segítség lesz, hiszen az országbérlettel és a Pest-vármegyebérlettel március 1 napjától a fővárosi tömegközlekedés, azaz a buszok, trolik, villamosok metrók is használhatóak lesznek.

Azok az utasok, akik Budapest-bérlettel (BKK) rendelkeznek, 2024. március 1-jét követően a főváros közigazgatási határain belül utazhatnak a MÁV-START vonatain, a MÁV-HÉV és a Volánbusz-járatain is, a korábban megszokott módon.

grafika: MÁV-csoport

Az új bérletrendszerről minden információt megtalál az ujtarifa.hu oldalon.

A tájékoztató oldal külön részt szentel az új tarifarendszer alapját képező vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésével, az új, 24 órás napijegyekkel, az egyszerűbbé váló kedvezményekkel, a korábbinál több utast megillető díjmentes utazási lehetőségekkel, valamint a Budapest és agglomerációjának változó közösségi közlekedésével kapcsolatos kérdéseknek. De a bérletek vásárlásához is segítséget nyújt az oldal. A bérletek legegyszerűbb beszerzésének módját animációs kisfilm is ismerteti.

 

 

Az ujtarifa.hu tartalmait böngészők megtudhatják azt is, mi lesz a sorsa a korábban megváltott jegyeiknek, hogyan kérhetik utazási költségeik elszámolását a munkáltatójuktól, illetve azt, hogy milyen átmeneti szabályok segítik a zökkenőmentes átállást a március 1-jét követő időszakban.

(MÁV-csoport)