Mulasztott a mentős: ellátás helyett otthonába vitte a lebénult férfit

//Berényi Attila
jog_freepik_240201

Képünk illusztráció. forrás: freepik

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy mentőápoló ellen, aki ellátás helyett otthonába szállított egy eséstől lebénult férfit, majd papíron már azt jelentette, hogy nem is találták meg a kivonuláskor.

A vádirat szerint 2022 szeptember 18-án, a hajnali órákban egy szigetszentmiklósi HÉV állomáshoz riasztották a mentőket mivel a peronon egy férfi – az ügy sértettje – feküdt és nem tudott felállni, áll a Pest Vármegyei Ügyészség szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A mentő kiérkezése után az ápoló – az ügy vádlottja – is megpróbálta felállítani az ekkor már más személyek által egy padra ültetett ittas sértettet, de nem járt eredménnyel. Ekkor az ápoló úgy döntött, hogy a sértettet nem szállítják be egészségügyi intézménybe további vizsgálatokra, hanem otthonába viszik. Miután a sértettet hazaszállították, közölték édesanyjával, hogy zsibbad a lába, valamint nagyon fáznak a végtagjai és ammennyiben ezek a tünetei nem enyhülnek, hívjon hozzá újfent mentőt. Ezután a vádlott és az őt szállító mentőautó otthonában hagyta a sértettet.

Az elkövető ezt követően a kivonulásukat már úgy dokumentálta, hogy amire a HÉV állomásra kiérkeztek az ismeretlennek megjelölt személy már onnan eltávozott, így nem volt kit ellátniuk.

Mivel a férfi fájdalmai nem enyhültek édesanyja mentőt hívott hozzá és kórházba szállították, ahol megműtötték és mélyaltatásba helyezték.

Az eljárás során megállapították, hogy a HÉV állomáson történt esése következtében a sértett két csigolyája is eltört továbbá gerincvelője is súlyosan sérült. Ennek következtében alsó testfele már a HÉV állomáson teljesen lebénult.

Az elkövető ápoló nem a számára előírt szakmai szabályoknak megfelelően látta el a sérült férfit, és szabálysértése alkalmas volt a sértett közvetlen veszélyeztetésére.

Később, a műtét utáni kórházi kezelése során a sértett elhunyt, de az már nem vezethető vissza a vádlott szakmai szabályszegélyszegésére.

Az ügyben a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ápoló ellen.

(PVÜ)