Csütörtökön tetőzhet a Duna Budapestnél

//Berényi Attila
aradoduna_MTI_IllesTibor_231227

Az emelkedő vízállású Duna a lezárt Sztehlo Gábor rakpartról fotózva, szemben az Országház épülete 2023. december 25-én. fotó: MTI / Illyés Tibor

A dunai árhullám levonulásának pontos előrejelzését jelentősen megnehezítette a Vág vízgyűjtőjén lehullott intenzív csapadék, valamint a Bősi erőmű üzemrendje és az ott keletkező uszadéktorlódás. Ez utóbbi kezelése, eltávolítása szükségessé tette az árhullám egy részének visszatartását, és átkormányzását a közös főmederbe. Ennek következtében Nagybajcson kettős tetőzés alakult ki, ami az alsóbb szakaszokon az árhullámok tetőzését módosítja és elnyújtja, áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A hétvégén is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 mm, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 mm közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött. Az elmúlt napokban jelentős csapadék már nem volt, és az előrejelzések szerint folytatódik a száraz, enyhe időjárás.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál tegnap késő este másodjára is tetőzött 616 cm-es vízállással, II. fokú készültség mellett. A tetőzés már Gönyűnél is megtörtént ma hajnalban, 577 cm volt a legmagasabb vízállás. Az árhullám tetőzése jelenleg Komárom közelében jár, (ma délelőtt 10 órai vízállás: 611 cm), itt pár cm-es további áradás várható még.

Nagybajcs másodszori vártnál magasabb tetőzése, illetve a mellékfolyók (Vág, Garam, Ipoly) vártnál nagyobb vízszállítása miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható. Esztergomnál ma reggel hétkor 600 cm volt a vízállás, ma napközbeni tetőzést várunk 606 cm körüli vízállással.

A ma délelőtt 10 órai budapesti vízállás 682 cm volt, a tetőzés 700 cm körül várható december 28-án napközben. Az árhullám miatt a csapadék elvezető csatornák, árkok zsilipjeit lezártuk, folyamatosan figyelemmel kísérik az érkező háttérvizeket (vagyis ami a belterületekről a Duna felé áramlik), amennyiben szükséges, átemelik a vizet. Az áradó Duna miatt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág nagyműtárgyait (Kvassay-zsilip, Tassi-zsilip) betétgerendás elzárással zárva tartják.

A számítások szerint a rakpart szintje alá december 30-án mehet a vízállás. Baján ma délelőtt 10 órakor 732 cm volt vízállás, a tetőzés II. fokú készültség elrendelés mellett 822 cm körül várható 30-án napközben.

(OVF)