Ülésezett a vármegye közgyűlése

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / jcomp
A legfőbb téma egy verőcei kerékpárosközpont felépítése volt.

A közgyűlés a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2022. évi tevékenységéről szóló beszámolóval kezdődött. Branyiczky Márk igazgató beszámolóját egyhangúlag elfogadta a testület, áll a pestmegye.hu oldalon megjelent beszámolóban.

Pest Vármegye Önkormányzata az integrált területi program (ITP) alapján 1,9 mrd Ft keretösszeget kiemelt eljárásrendben használ fel. Ennek részeként Verőcén a kisvasút meghosszabbított vonalának tervezett végállomása mellett kerékpárosközpontot, valamint hozzá kapcsolódóan kerékpáros hálózatot tervez létrehozni a Börzsöny településein kerékpáros pihenő és bicikliállomások létesítésével. A központba kizárólag elektromos kerékpárok beszerzését tervezik, mivel a terep és lejtési viszonyok, illetve a távolságok indokolttá teszik ezek használatát.

A tervek szerint a pihenőpontokat Verőce mellett Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob, Márianosztra, Kóspallag, Szokolya és Nagybörzsöny településeken hozzák létre, azonban a pontos helyszínek még egyeztetés alatt állnak, továbbá a műszaki megvalósíthatóság, valamint turisztikai szakmai indokok is kis mértékben módosíthatják a fenti településlistát.

Pest Vármegye Önkormányzata a fenti fejlesztést az érintett településekkel és a pályázatba konzorciumi tagként kötelezően bevonandó Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal közösen kívánja megvalósítani.

(pestmegye.hu)