Két dolgozó halt meg tavasszal a szigetszentmiklósi akkumulátor-feldolgozóban

//Tóth Gábor
epulet-robbantas_csepel_freepik_20201210

Képünk illusztráció. forrás: freepik

Még márciusban történt úgynevezett géprobbanás a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi akkumulátor-feldolgozó üzemében. A részletek azonban csak most derültek ki egy határozatból, amely 10 millió forintos bírságot rótt ki a cégre súlyos veszélyeztetést okozó munkavédelmi mulasztások miatt. Két dolgozó vesztette életét.

Kisebb tűzesetről és három ember sérüléséről adtak hírt márciusban, egy szigetszentmiklósi ipari balesetről szóló közleményben. Nem sokkal később a  Privátkopó bűnügyi hírportálon jelent meg egy hír, amely szerint a kórházban életét vesztette egy, a március 14-i balesetben súlyos sérüléseket szenvedő dolgozó.

Majd a hír nyomán a telex.hu számolt be arról, hogy halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az Átlátszó.hu ez ügyben közérdekű adatigényléssel fordult a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz. Ennek nyomán kapták meg azt a munkavédelmi hatósági határozatot, amely szerint 10 millió forint bírságot szabtak ki a cégre és a munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére kötelezték. Ez a maximális összeg ebben a kategóriában.

A kiadott dokumentum szerint egy darálógép robbant fel, amelyet egy korábbi tűzeset miatt már nem használtak. Ám tavasszal koreai szakemberek megjavították a szerkezetet és a szintén koreai cégvezetés utasítására ismét üzembe állították. Ám a gép eldugult és leállt. Mivel az érintett szakember nem volt a telephelyen, egy betanított munkásra bízták a gép kitakarítását, aki „nem beszélt magyarul”, de korábban már végzett ilyen munkát. Az érintett ahelyett, hogy lecsavarozott volna egy alkatrészt, sarokcsiszolóval nyílást vágott a gépen, ami robbanást idézett elő. Az Átlászó.hu azt írja, hogy

„A robbanás és a tűz következtében a betanított munkás olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően még aznap, március 14-én belehalt a sérüléseibe. Egy másik, szintén súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó hosszas kórházi kezelés után, április 3-án a kórházban vesztette életét, egy harmadik munkavállaló könnyebb sérüléseket szenvedett.”

A dél-koreai tulajdonú SungEel Kft.-t már többször megbüntették a munkavédelmi szabályok megsértése miatt. A szigetszentmiklósi üzemben például a dolgozók rákkeltő anyagnak voltak kitéve, a cég bátonyterenyei üzemében pedig már két esetben is darálógép okozott balesetet.

(Átlátszó.hu)