Rókát fogtak Soroksáron

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / wirestock
Az elmúlt időszakban több bejelentés is érkezett Soroksár önkormányzatához, miszerint a rókát láttak, lakott területen belül. A mezőőrök a napokban befogták az állatot.

A kerület tájékoztatása szerint élvefogó csapdákat helyeztek ki a mezőőrök. Persze ez nem egyszerű feladat, mert a rókák elég ravaszak ahhoz, hogy körültekintőek legyenek az élelem megszerzésekor, és a rácsokkal körülvett területeket sem kedvelik. A napokban azonban elkapták az egyik rókát és a jószágot, lakott területen kívül szabadon engedték.

A városvezetés tájékoztatása szerint:

„Egyébként a rókák megjelenése sűrűn lakott területeken sem meglepő, az állatok életmódja a hosszú évek során alkalmazkodott az emberi környezethez. Nem megfelelően tárolt hulladék, kint hagyott állateledel, rágcsálók kényelmes táplálékforrást jelent számukra, ezért merészkednek sűrűn lakott területek környékére is.”

Amennyiben az egészséges róka emberrel kerül szembe, igyekszik elkerülni a találkozást. Ha azonban az állat nappal is az ember közelébe merészkedik, hagyja magát megérinteni, házi állatra vagy emberre támad veszettségre kell gyanakodni. Ilyen esetben értesítse a hatósági állatorvost vagy tegyen bejelentést a NÉBIH zöld számán keresztül. (06 80 263 244).

(soroksár.hu)