Védett énekesmadarakat fogott be a csepeli férfi

//Berényi Attila
csepel-vedettmadarak_ugyeszseg_20230512

Csapdába esett védett, énekesmadár. fotó: Pest Vármegyei Kormányhivatal Természetvédelmi Osztálya

Egy 68 éves férfival szemben emeltek vádat, aki legkésőbb 2019 tavasza óta, a tavaszi és az őszi vonulási időszakokban, a csepeli ingatlanjának kertjében kifeszített madárbefogó hálóval, legkevesebb 22 példány védett énekesmadarat ejtett foglyul.

A vádirat szerint a vádlott a madarakat a csepeli ingatlanának kertjében fogta be, egy 10 méter hosszú madárbefogó hálóval. A szárnyasokat kalitkákban helyezte el, és azokat a kertben kifeszített háló közelébe rakta annak érdekében, hogy a már foglyul ejtett madarak a hangjukkal a hálóba csalják társaikat.  A férfi szándéka az volt, hogy az általa befogott, különböző fajokba tartozó, védett énekesmadarakat keresztezze egymással, derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

Az illetékes hatóság – lakossági bejelentések alapján – a vádlottnál többször tartott természetvédelmi ellenőrzést. A természetvédelmi őrök 2019 márciusában a vádlott ingatlanán összesen 10 kalitkába zárt madarat találtak, amely példányokat még a helyszínen szabadon engedték. A vádlott ezután sem hagyott fel a tevékenységével, így 2021 áprilisában is befogott 3 védett madarat. A 2021 novemberében tartott természetvédelmi ellenőrzés során pedig a hatóság tagjai összesen 9 madarat – egy csízt, két erdei pintyet, egy kenderikét, két süvöltőt, egy tengelicet és egy zsezsét, a madárfogó hálóban pedig egy erdei szürkebegyet – szabadítottak ki a fogságból. A kalitkából elengedett madarak a tartós fogva tartás jeleit mutatták, erőt kellett gyűjteniük a repüléshez és meg kellett szokniuk a kis térből történő kiengedésüket is.

A vádlott éveken keresztül végezte a védett madarak engedély nélküli befogását. Ezeknek a madaraknak a további sorsa – a természetvédelmi ellenőrzések során szabadon engedett példányokat kivéve – nem ismert.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a 68 éves férfit természetkárosítás bűntettével vádolja, és a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével hozzon érdemi döntést, és a vádlottal szemben büntetővégzéssel felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

(Fővárosi Főügyészség)