Betonelemgyárat adtak át Alsónémediben

//Berényi Attila
INETON1_MTI_KoszticsakSzilard_230421

Az Ineton Kft. új gyára az avatás napján Alsónémediben 2023. április 20-án. fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Digitalizált épületelemgyárat avattak fel Alsónémediben, amely Európában jelenleg a legmodernebbnek számít. 120 új munkahely jön létre.

Összesen 16 milliárd forintos beruházás eredményeként jött létre a betonelemeket, digitalizált irányítás mellett előállító üzem. Az Alsónémediben felhúzott komplexum felépítéséhez az állam 2,4 milliárd forint támogatást nyújtott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Gönczöl Péter, az Ineton Kft. ügyvezetője (j) és Tüske Zoltán polgármester (b) az Ineton Kft. gyáravató ünnepségén Alsónémediben 2023. április 20-án. fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A gyáravatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy

„Ebben a nehéz időszakban mindenki előtt világossá vált az, hogy minden a beruházásokon múlik egy gazdaság sikeressége szempontjából. Ha vannak beruházások, akkor az adott ország ebben a nehéz időszakban is növekedési pályán tudja tartani a gazdaságát, ha nincsenek beruházások, akkor visszaesés és tömeges munkanélküliség következik” – írja a minisztert idéző tudósításában az MTI.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az Alsónémediben gyártott elemek nagyban hozzá fognak járulni a magyar építőipar hatékonyságának növeléséhez, felgyorsul a kivitelezői munka és csökkennek a költségek. A politikus kiemelte, hogy az itteni teljes termelést fel fogja szívni a hazai piac.

Az avató ünnepségen Pánczél Károly a térség parlamenti képviselője elmondta, hogy a most átadott gyártósorokon a legkorszerűbb épületelemek készülnek el – szigeteléssel, villanyvezetékekkel, épületgépészettel együtt. A jelenleg Európában legmodernebbnek számító alsónémedi gyár évi 14 ezer lakás elkészítésére alkalmas elem mennyiséget gyárt le.

Az Ineton Kft. idén augusztusig 120 új munkahelyet hoz létre gyárában.

(MTI / Pánczél Károly / facebook / dho)