Közel 20 milliót csaltak ki az unokázós csalók – vádemelés

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / master1305
Két férfi ellen emelt most vádat a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség. A bűnözők egy Szigethalmon élő idős emberből szedtek ki közel 20 millió forintot. Most emeltek vádat ellenük.

A vádirat szerint az elkövetők még 2019 decemberében úgynevezett unokázós csalás módszerével akartak pénzt szerezni. Az akkor még nem annyira közismert módszer lényege szerint az egyik elkövető általában az esti órákban felhívja az idős korú sértettet. A beszélgetés során magát hivatalos személynek kiadó elkövető elhiteti a sértettel, hogy egyik hozzátartozója balesetet szenvedett. Ezután azt is felvezeti, hogy a balesettel jelentős anyagi kár keletkezett. Közben a sértett önkéntelen elszólásaiból nyert információkat a beszélő továbbítja társának, aki később átveszi tőle a telefont. A megtudott információk – például a sértett gyermekének a neve, egyéb személyes jellegű adatok – alapján a beszélgetést átvevő elkövető már mint a hozzátartozó beszél az áldozattal.

Az idős korú sértetteket legtöbbször meggyőzi, hogy viszonthallanak a hozzátartozójukként bemutatkozó személyektől olyan háttérinformációkat, amelyek személyesek. Nem is gondolnak bele, hogy azokat valójában saját elszólásaikból rakták össze az elkövetők.

Miután a sértettek elhiszik, hogy hozzátartozójuk bajban van, legtöbbször minden anyagi segítséget igyekeznek megadni.

Jelen ügyben a két elkövetőnek sikerül kiszednie a kilencven év feletti, Szigethalmon lakó sértettből, hogy otthonában húszmillió forintot tart széfében. Rá tudták arra is venni, hogy azt adja át egy futárnak, akit ők küldenek el hozzá. A sértett ezután tizennyolc és félmillió forintot adott át a futárnak. Az egyik vérszemet kapott elkövető még arra is vette a bátorságot, hogy visszahívja az idős urat. Közölte, hogy kevés lesz a pénz és küldje el a maradék másfél millió forintot is. Erre azonban a sértett már nem volt hajlandó.

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség az ügyben minősített csalás bűntette miatt emelt vádat az elkövetők ellen.

(PVF)