Taksonyi srác kapta idén a Koch Valéria-díjat

//Tóth Gábor
A kép tulajdonosa/jogkezelője: Györkönyi Falumúzeum, License: CC BY-NC-SA
Idén immár huszonhetedik alkalommal rendezték meg a Magyarországi Német Önkormányzatok Napját. Ez hagyományosan minden év január második szombatján van. A rendezvényen átadták a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) elismeréseit is.

A pécsi Kodály Központban megrendezett esemény résztvevőit az MNOÖ elnöke köszöntötte. Több kitüntetést is átadtak azoknak, akik az elmúlt időszakban sokat tettek a hazai svábság kultúrájának ápolásáért, a közösség megtartásáért, építéséért.

Koch Valéria-díjban részesült mások mellett a taksonyi Beszterczán Dominik. A fiatal személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, mert aznap volt a szalagavatója, így az elismerést az MNOÖ közgyűlésének következő, 2023. február 11-i ülésén veheti majd át.

A zentrum.hu portálon megjelent ismertető szerint:

„Beszterczán Dominik a Pest megyei Taksonyban él, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium 12. évfolyamára jár. A magyarországi német kultúra iránt tanúsított érdeklődése egész kisgyermekkorára nyúlik vissza. Dominik hagyományőrzés iránti elkötelezettsége sokrétű: gyermekkora óta sikeresen vesz részt a magyarországi német szavalóversenyeken – gyakran nyelvjárási történettel versenyezve. Óvodás kora óta tagja a Takser Junge Donauschwaben Egyesületnek – mindenekelőtt annak tánccsoportjainak, amelyek kiváló hírnévnek örvendenek itthon és külföldön egyaránt. E tevékenységek révén Dominik számos rendezvény és egyéb hagyományőrző kezdeményezés aktív résztvevője.”

UPDATE: Dominik erős Dunaharaszti kötődéssel is bír, hiszen a Haraszti Fiatal Svábok Egyesületének (HFSE) és a szervezet tánccsoportjának is tagja. Zwick András az Egyesület vezetője úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a Koch Valéria-díjat Dominik a HFSE február 4.-én megrendezendő farsangi bálján kapja majd meg.

A Koch Valéria-díjat minden évben olyan középiskolások kapják, akik kiemelkedő tanulmányi teljesítményt nyújtottak, amellett pedig különösen aktívak a magyarországi német kulturális örökség ápolásában. Az elismerést megkapja egy egyetemista is, aki magyarországi német témájú, kiemelkedő színvonalú szakdolgozatot tudhat magáénak.

(zentrum.hu)