Magyar Falu Program: útátadó Inárcson

//Berényi Attila
Az ott élők adták át az új utat. fotó: dho
Inárcson új utat adtak át a Magyar Falu program keretében. A mindössze 4,5 ezres lélekszámú nagyközség életében ez fontos fejlesztés. Az eseményt kerekasztal beszélgetés követte a választókerület 5 ezer fő lélekszám alatti településeinek vezetőivel.

Az átadón dr. Gál Imre László polgármester kiemelte, hogy a beruházásnak köszönhetően ismét két földút lett a múlté, és innentől nem a sárban kell közlekedni. A településvezető elmondta, hogy a most átadott egy fejlesztés egy korábbi útépítéshez csatlakozik.

dr. Gál Imre László, Inárcs polgármestere. fotó: dho

Pánczél Károly a térség parlamenti képviselője elmondta, hogy

„A Magyar Falu Program az egyik legjobb dolog amit történhetett az elmúlt években a magyar falvak életében.”

Pánczél Károly, a térség parlamenti képviselője. fotó: dho

Az így megvalósuló beruházások komfortosabbá teszik ugyanis az 5000 fő lélekszám alatti települések mindennapjait. Egyre többen elmondhatják, hogy jó vidéken élni. Inárcson a támogatási rendszernek köszönhetően vásároltak új falubuszt, megújult két óvoda udvara, és megépült a most átadott utca is – sorolta az év fejlesztéseit az országgyűlési képviselő. Jövőre pedig újra pályázik a település.

Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. fotó: dho

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a Magyar Falu Program indítása óta eltelt három év alatt több mint 3000 nyertes pályázatot tudtak hirdetni. Ennek során utak, kerékpárutak újultak, vagy épültek meg, 68 milliárd forint állami támogatásból.

A program létrehozásával az volt a kormányzat célja, hogy megállítsa a falvak elnéptelenedését.

Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. fotó: dho

A politikus szerkesztőségünknek nyilatkozva elmondta, hogy magát a programot is a falvak írják, az ott élők igényeit veszik figyelembe, és nem nagyvárosok irodáiban születnek meg pályázatok. Ennek köszönhetően folyamatosan kapcsolatban állnak a településvezetőkkel. Nem meglepően most az energiamegtakarítást eredményező pályázatok azok, amelyeket szeretnének a kistelepülések vezetői. Így ezt figyelembe is veszik a jövő évi pályázati kiírásoknál.

A már megszokott ceremónia most picit más volt, mert a politikusok kérésére nem ők, hanem az ott élők – idősek, szülők és gyermekek – vágták át a szalagot.

Kerekasztal beszélgetés a választókerület 5 ezer fő alatti településeinek polgármestereivel. fotó: dho

Ezt követően Inárcs művelődési házában kerekasztal beszélgetésen vettek részt a választókerület 5 ezer fő alatti településeinek polgármesterei, ahol a pályázati igényeiket beszélték át a kormánybiztossal és a parlamenti képviselővel.

(dho)