Lebukott a csokis csaló

//Berényi Attila
csokis-csalo-szigetszentmiklos_policehu_20221029

A szállítmány. fotó: police.hu

Az elfogása mentette meg a csokis csaló életét! Még tervezett szökése előtt kapták el a szigetszentmiklósi rendőrök azt a 49 éves férfit, aki édességek fuvarozásával csalt. Több mint 70 milliós rakományait - az eredeti végállomások helyett - egy vecsési telephelyen depóztatta. Még eladás előtt sikerült hiánytalanul lefoglalni és visszaadni.

Filmbe illő, fordulatos történetet közölt a police.hu. A főszereplő egy 49 éves férfi, akinek éppen megszüntették egy korábbi csalás miatti bírósági felügyeletét. Azonnal akcióba is lépett, és megvett egy fuvarozó céget, persze nem fizette ki az árát. Ettől függetlenül a vállalkozását beindította, sofőröket alkalmazva vett fel megrendeléseket alvállalkozóktól. A megrendelések vállalt teljesítését azonban egészen máshogy intézte, mint ahogyan kellett volna.

Külföldre küldte a kamionokat, de ezekre még a kinti telephelyeken való bepakolás előtt hamis rendszámot rakatott, majd, amikor a telerakott áruszállító kigördült, visszarakták az eredeti rendszámot. Az áruval persze sohasem a kijelölt cél felé vették az irányt, hanem egy vecsési telephelyre vitték azt.

Ott találták meg a rendőrök azt a 39 millió forint értékű csokoládéval megpakolt teherautót, amely 2022. szeptember 15-én indult Németországból és Franciaországba kellett volna megérkeznie. Mellette állt az a két járműszerelvény, amelyek 2022. szeptember 16-án indultak Hollandiából, rakterükben 17, illetve 16 millió forintot érő, több raklapnyi édességgel.

Kár azonban csak ideiglenes jelleggel érte a gyártó cégeket, a szigetszentmiklósi nyomozók felderítésével az összesen 72 millió forintos készletüket hiánytalanul visszakaphatták.

És érkezik az újabb fordulat. A rendőrök eleinte hiába keresték az elkövetőt, a bejelentett lakcímén nem volt. Végül 2022. október 25-én egy óbudai lakásban találtak rá, az elfogás azonban életmentésbe váltott: a férfi eszméletlen állapotban, a falnak dőlve ült az erkélyen. A rendőrök mentőt hívtak, miközben próbálták magához téríteni. Bekísérték a konyhába, leültették, figyeltek és vigyáztak rá. Míg a mentőket várták kiderült, alapbetegségei miatt lett rosszul, gyógyszerét nem vette be, csak levegőzni ment az erkélyre, vissza azonban már nem tudott menni. A következő mondatnál újra eszméletét vesztve dőlt volna le a székről, ha az egyik nyomozó nem kapja el. Azóta persze jobban van, és megindult ellene az eljárás és letartóztatásban van.

(police.hu)