Durván drágulnak a BKK menetjegyek

//Berényi Attila
Busz Budapesten. fotó: dho
Kemény áremelésre készülhetnek szeptember 1-től azok, akik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által üzemeltetett járatokat használják. Bizonyos jegytípusok 31-51 százalékkal kerülnek majd többe a jövő hónap első napjától.

A BKK oldalán megjelent közlemény szerint

„…a BKK jegy- és bérletárai 2013 óta nem emelkedtek, miközben a közösségi közlekedés költségei folyamatosan nőttek.”

A társaság szerint a forráshiány enyhítése miatt van szükség az áremelésre, amely a bliccelőkre kiszabott pótdíjakra is hatással lesz. Egy engedményt is bevezetnek: akit rajtakapnak, hogy jegy nélkül utazik a BKK járatain és a pótdíjazása napjától érvényes havi bérletet vásárol, annak elengedik a helyszíni pótdíjtartozása felét.

adatok forrása: BKK info, grafika: dho

A táblázatban felsoroltakon kívül semelyik másik jegy és bérlet ára nem változik. Több kiegészítő jegy és bérlet típust összevonnak. Ennek részleteit ide kattintva érheti el.

A helyszíni pótdíj összege jelenlegi 8 ezer forintról 12 ezer forintra nő. Ha a büntetést valaki 30 napon belül fizeti be, akkor 25 ezer forintra számíthat, ezen túlnyúló befizetés esetén 50 ezer forint a pótdíj, de az eddigi 500 forintos eljárási díjtól a jövőben eltekintenek.

(BKK)