Civil fórum Dunavarsányban

//Tóth Gábor
Civil fórum Dunavarsányban. fotó: dho
A térség civil szervezeteinek vezetőit várta egyeztetésre a Pest Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ és a Miniszterelnökség Dunavarsányban. A Soli Deo Gloria Közösségi Házba szervezett találkozó célja az egyeztetés, párbeszéd volt. Ez volt az országjárás 62. helyszíne.

Pest megye civil szervezetei sikeresen pályáznak állami támogatásra – jelentette ki Dr. Kecskés Péter a Miniszterelnökség főosztályvezetője. Az ilyen támogatásokon túl a Civil Központok működtetése is komoly segítség ebben a szférában. Dinamikusan nő az a forrás, amely a Nemzeti Együttműködési Alap rendelkezésére áll. Ez 11 milliárd forintra nő a következő pályázati ciklusban, hangsúlyozta a szakember.

A mostani kerekasztal beszélgetésen a civil szervezetek megtudhatták, hogy milyen források állnak rendelkezésre, milyen pályázatokkal lehet kalkulálni. A cél az, hogy támogassa az állam ezeket a szervezeteket, de egyben segítse azt is, hogy saját maguk is forráshoz jussanak.

Dr. Kecskés Péter a Miniszterelnökség főosztályvezetője. fotó: dho

Az egyeztetéseken szerzett tapasztalatok fényben bevezetett változás például az, hogy megszűntek a pályázati várólisták, és a civil szervezetek nem kaphatnak 0 forintot, ha elindulnak egy-egy pályázaton. A minimális támogatási összeg 150.000 forint lett.

Dr. Kecskés Péter szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy a civil törvény határozza meg, hogy mekkora összeget kell az államnak fordítania a civil szervezetekre. A keretösszeget az 1+1 adószázalék azon részéből töltik fel, amelyet az adózók nem ajánlanak fel senkinek. A keret meghatározása két évre előre történik. A pályázati struktúra összeségében stabilan marad, hangsúlyozta a főosztályvezető.

(dho)