Az összes traffipaxot kivezénylik az utakra! Ön mondhatja meg, hová!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Egy napon át, minden hazai traffipaxot kitelepítenek az utak mellé. Ezzel a magyar rendőrség egy európai akcióhoz csatlakozik. A lakosság véleményét is kikérik arról, hová álljanak a sebességmérők.

A Speedmarathon ötletét a német Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam dolgozta ki. Itt a közösség embereit felkérték, hogy szavazzanak arra a helyre/helyekre ahol sebességellenőrzést szeretnének, derül ki a police.hu oldalon megjelent közleményből. Az ötlet annyira népszerű volt, hogy az elmúlt években kiterjesztették az unió teljes területére, így hazánkra is.

Az ellenőrzés ideje alatt, 2022. március 24-én 6 órától 2022. március 25-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz.

Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is szeretné figyelembe venni, ezért idén is javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy az említett időszakban hol kerüljön sor ellenőrzésre. Ha van ötlete, hogy hol állomásozzon sebességmérő, azt 2022. március 8-án 14 órától március 14-én 12 óráig írhatja meg Pest megyében a speedmarathon@pest.police.hu email címre.

A lakosság jelzései alapján, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a megyei rendőr-főkapitányságok 2022. március 21-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, amelyről az ORFK Kommunikációs Szolgálat a nyilvánosságot tájékoztatja.

A túlzott és/vagy nem megfelelő sebesség az egyik legnagyobb tényezője a halálos baleseteknek. Ezért van az, hogy a rendőrség fellép azokkal a járművezetőkkel szemben, akik elmulasztják megtartani a sebességhatárt. A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele, áll a felhívásban.

(police.hu)