Alsónémedin indította országjárását az agrárminiszter

//Berényi Attila
dr-nagy-istvan-agrarminiszter-panczel-karoly-alsonemedi02_dho_20220221

dr. Nagy István agrárminiszter a fórum előtti sajtótájékoztatón. fotó: dho

Országjárásra indult az Agrárminisztérium az Agrárgazdasági Kamarával, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (MAGOSZ) karöltve. A fórumsorozatot Alsónémedin indította útjára Nagy István agrárminiszter Pánczél Károly, a térség országgyűlési képviselőjének társaságában. A rendezvény teltházas volt.

Úgy is emlegetik Alsónémedit és környékét, mint „Budapest éléskamrája” – mondta a fórum előtt tartott sajtótájékoztatón Pánczél Károly parlamenti képviselő. Itt olyan családi gazdálkodók dolgoznak, akiknek a terményeit a feldolgozók vagy a nagyobb értékesítők is keresik, és bizalommal használják. 150 család él itt a földjéből, termeli meg azt, amit a térség elfogyaszt.

Pánczél Károly, parlamenti képviselő a fórum előtti sajtótájékoztatón. fotó: dho

Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy egy közös gondolkodásra hívják a gazdákat, ezért indították el a fórum sorozatot. A mezőgazdaság komoly kihívásokkal nézett szembe az elmúlt időszakban, mind az éghajlat változás, mind a társadalom, mind pedig a gazdaság terén. Mindezt tetézte a pandémia okozta nehézség. A magyar mezőgazdaság a tárcavezető szerint ütésállóvá vált, termelni ugyanis home office rendszerben nem lehet. Az állatokat etetni kellett, a földet pedig megművelni, bárhogyan is alakult a járványhelyzet – fűzte hozzá a miniszter.

Nagy István bejelentette, hogy a magyar kormány megháromszorozza az ágazat támogatását. 4265 milliárd forint jut majd a vidékfejlesztésre, 50%-os intenzitású pályázatok keretében. Ez jelentős versenyképességi javulást jelent majd az ágazatnak.

Ha van minta a magyar mezőgazdaságnak, akkor a dunaharaszti Ficsor tehenészet, a Paraszt sajt üzem – mondta Nagy István agrárminiszter a tájékoztató után szerkesztőségünknek nyilatkozva.

„Ők ugyanis azt valósítják meg, amit szeretnénk, ha nagyon sok gazda követne. 60 magyar tarka tehénnel, fejőrobot alkalmazásával, sajtkészítéssel, és minden ehhez szükséges háttérrel dolgoznak! Ha van minta, akkor pontosan Ők azok!”

dr. Nagy István agrárminiszter. fotó: dho

Éppen a Ficsor tehenészettől kapta a minisztérium a felvetést, hogy támogassák a kisebb gazdaságokat, emlékeztetett a tárcavezető. A legkisebbekről, az igazi kiskerti művelés támogatásáról szóló kérdésünkre a miniszter azt mondta, hogy a COVID járvány bebizonyította, mennyire nagy igényünk van a saját élelmiszer előállítására – hiszen nagyon sokan kezdtek akkor kenyérsütésbe. Ahogy az emberek távolodnak a vidéktől, beköltözve a városba, úgy lesz egyre nagyobb értéke a magunk termelte gyümölcsöknek, zöldségeknek. Egyre többen próbálkoznak kis vagy mini kertek létrehozásával. Ezért támogatja a kormány a Kertbarát köröket a nagyvárosokban és bíztatnak mindenkit, hogy művelje a kertjét.

„Bevallom nem szeretem, hogy mindenki füvet nyír és a tuját akarja kerülgetni a kertjében. Hiszen egy alma- vagy cseresznyefa is lehetne helyette, amit a gyerek még meg is mászhat, és ehetné a gyümölcsét.”

Az igazi minőségi élet a tárcavezető szerint a vidéki élet, és ennek kell megadni a presztízsét, és Dunaharaszti ezen az úton jár – fogalmazott az Agrárminiszter.

(dho)