A parlamenti választásra készül a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

//Berényi Attila
nemetszavazolista_freepik_piggu_211207

Képünk illusztráció. forrás: freepik / piggu

A napokban tartott közgyűlésén határozott úgy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, hogy a 2022-es parlamenti választáson országos listát állítanak. Ezt Ritter Imre német nemzetiségi képviselő vezeti majd.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlése az alaptörvényben, valamint az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján a 2022. évi országgyűlési választáson nemzetiségi listát állít – erről döntött a testület legutóbbi ülésén. A listán 28 főt szerepeltetnek majd, írja a testület hivatalos lapja a Zentrum.hu.

Titkos szavazással döntötték el, hogy kik szerepelnek majd az indulók között. A listavezető Ritter Imre lesz, őt Englenderné Hock Ibolya, Koch Emil, Schubert Olívia és Manz József követi, a többi helyen szereplőket abc sorrendben szerepeltetik.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) mint a magyarországi németség legfőbb közjogi, politikai és kulturális képviseleti szerve a törvény által biztosított lehetőséggel élve 2014 óta önálló nemzetiségi listával indul a parlamenti választásokon. Ennek eredményeképp a magyarországi németség 2014-ben szószólót, 2018-ban teljes jogú parlamenti képviselőt választhatott az Országgyűlésbe.