Nem nyithatnak újabb bányát Délegyházán

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. fotó: dho
Elkaszálta a Precíziós Agrokémia Zrt. délegyházi bányanyitási tervét a Pest megyei Kormányhivatal. Ugyanis gond volt azzal a földdel, amivel feltöltötték volna a kibányászott területet.

A Népszava írásából kiderül, hogy a cég még a nyár közepén kezdeményezett környezetvédelmi hatósági engedélyezési eljárást. Az „újtelep” lakóházaitól alig 50-100 méterrel elterülő 25 hektáros bányaterületről évi 200 ezer köbméter homokot és kavicsot termeltek volna ki, amit napi 128 teherautóval hordtak volna el. Már ezért felemelték szavukat a helyiek. Azonban közben az is kiderült, hogy a Budapesti Atlétikai Stadion beruházásánál keletkező „szennyezetlen inert anyagot” a bányatelek tájrendezésekor itt használnák fel a visszatöltésre.

A Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzat állásfoglalását, valamint a szakhatósági véleményeket figyelembe véve határozatban mondta ki, hogy a tervezett tevékenységre a termőföld és a földtani közeg védelme, illetve közegészségügyi okok miatt engedély nem adható. Egyrészt megállapítják, hogy a szállópor koncentrációja nőhet a kitermelés miatt, a környék kútjai elapadhatnak, ami ellehetetlenítené a bánya körüli tanyák életét, másrészt a területen lévő földek az átlagosnál jobb minőségű szántók, márpedig ezek rovására nem nyitható bánya.

A szakhatóság azt is kiemelte, hogy a keletkező bányató visszatöltésére használt anyag, a korábban közölt adatokkal ellentétben mégis tartalmaz szennyező anyagokat, nem is keveset. Pedig az ügyben érdekelt volt Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is, írja a lap.

A Népszava szerint bár a bányanyitás réme eloszlott, de a közelben lehet még hasonló kitermelés, valamint az sem tisztázott, hogy hol helyezik majd el a stadionépítés során keletkező földet.

(Népszava)