Szivattyúzni kell a vizet a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágba

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: pixabay / pixaline
Az alacsony és - a száraz időjárás miatt - tovább apadó dunai vízszint miatt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság megkezdte a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág (RSD) szivattyús vízpótlását. Erre az élővilág védelme, valamint az öntözési és egyéb igények miatt van szükség, áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Szeptemberben kimondottan csapadékszegény időjárás jellemezte a dunai vízgyűjtőket, amelyekre ebben a hónapban mindössze a sokéves átlag 35%-a hullott. A jelenlegi előrejelzések szerint a következő 10 napban sem várható eső. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint emiatt további vízszintcsökkenésre lehet számítani: a jövő hét elejére a Duna vízállása a fővárosban várhatóan mindössze 150 cm körül alakul.

Az alacsony és folyamatosan apadó dunai vízszint következtében a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág (RSD) Kvassay-zsilipen keresztül történő gravitációs vízpótlásának lehetősége megszűnt. Ez ugyanis csak akkor biztosított, ha a Vigadó téri vízmércén 200 cm-nél magasabb vízállást mérnek, a ma reggeli (2021.09.25. 09.00) 162 cm volt. Tekintettel arra, hogy az elkövetkezendő napokban jelentősebb csapadékra nem számíthatunk így vízszintemelkedésre sem, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőség-védelmi készültség keretében megkezdi a Duna-ág vízpótlását a Kvassay-zsilip szivattyúinak segítségével.

A folyamatos vízbetáplálás nem csak a Natura 2000-es besorolású terület élővilága érdekében elengedhetetlen, de a beérkező tisztított szennyvíz megfelelő hígításához, az öntözési és egyéb (pl. halastavi) igények kielégítéséhez, illetve további felhasználási célokhoz (pl. rekreáció) is szükséges.

(OVF)