Választókerületünk jelöltjei az ellenzéki előválasztáson

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / dho
Térségünk a Pest megyei 11-es választókerülethez tartozik. Jelen állás szerint két ellenzéki jelölt küzd majd meg azért, hogy a 2022-ben esedékes parlamenti választáson induljon.

Pártpolitikával a legritkább esetben foglalkozik lapunk, ám az országgyűlési képviselők választása mindenkit érint, így az ennek előszeleként is értelmezhető ellenzéki előválasztás is kiemelt jelentőségű. Most bemutatjuk az előválasztás legfontosabb tudnivalóit, a választókerületünkben induló jelölt-jelölteket. 2022-ben természetesen majd megismertetjük Önnel választókörzetünk összes jelöltjét az akkori kampányban.

Ami az előválasztást illeti: a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szervezi azt. Céljuk, hogy a legesélyesebb jelölt álljon majd ki a kormánypártok képviselő-jelöltjével. A folyamatban miniszterelnök-jelöltet is választanak. Az egyéni képviselőjelölt aspiránsoknak 400, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer ajánlást kell összegyűjteniük az induláshoz.

A teljes előválasztási folyamat leírása elérhető az erre létrehozott weblapon.

Szavazni majd személyesen, az egyes választókerületekben kijelölt pontokon és az interneten lehet. Az előválasztáson minden magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi állandó bejelentett lakhelye van. Voksolni a személyigazolvány és a lakcímkártya felmutatásával lehet, mert mindenki csak a saját választókerülete jelöltjére szavazhat.

Az előválasztás első fordulója: 2021. szeptember 18. 09.00 és 2021. szeptember 26 14.00. Ekkor egyéni jelöltet és miniszterelnök jelöltet választanak a résztvevők. Ha ekkor a kormányfői posztra pályázók közül nem szerzi meg senki sem a szavazatok minimum 50%-át, akkor lesz második forduló is. Ekkor már csak a miniszterelnök-jelöltekre lehet voksolni. Ez 2021. október 4. 9:00 és október 10. 14:00 óra között lesz.

Miniszterelnök jelöltek (abc sorrendben):

  • Dobrev Klára (DK. Liberálisok)
  • Fekete-Győr András (Momentum)
  • Jakab Péter (Jobbik)
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd, MSZP, LMP)
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom)
  • Pálinkás József (Új Világ Néppárt)

Szerkesztőségünk felvette a kapcsolatot a Pest megyei 11-es választókerület jelenlegi két jelöltjével. Bemutatkozójukat alább változtatás nélkül közöljük.

Andrejka Zombor (Momentum, MSZP, Párbeszéd):

Andrejka Zombor, fotó forrása: Andrejka Zombor

„49 éves, háromgyermekes édesapa, agrármérnök, gombaszakellenőr, önkormányzati képviselő vagyok. Tárgyalási szinten beszélek angolul és németül. Önkormányzati képviselői, alpolgármesteri munkám során még inkább szembesültem azzal, hogy a Fidesz kormányzása nem szolgálja az ország és a lakosság többségének érdekeit.

A kormány számos jogot elvont az önkormányzatoktól, így a településekre közvetlenül ható jelentős változásokba alig van beleszólásuk, még a legnagyobb jóindulatuk mellett is. Ezért -amíg az önkormányzatok autonómiájukat vissza nem kapják az érdemi döntéseket az országgyűlés hozza. Nagyon fontos, hogy az országgyűlési képviselő a körzet érdekeit képviselje, ne az őt delegáló párt utasításait kövesse szolgai módon. Ezért kell kormányt, így országgyűlési képviselőt is váltani, hogy esélyt kapjunk arra, hogy beleszólásunk legyen pl. olyan ügyek részleteibe, mint a Budapest-Belgrád vasútvonal, mely nemcsak Dunaharasztira, de a régió számos településére és a jövő nemzedékeinek életminőségére, anyagi helyzetére is komoly hatással lesz.

Egy olyan országért dolgozom, ahol tisztességes munkával lehet egyről a kettőre jutni. Ahonnan a fiataloknak nem kell elmenekülniük, hogy versenyképes tudáshoz és jövedelemhez jussanak. Ahol elismerik azokat a vállalkozásokat, amelyek értéket teremtenek és a nyugdíj is tisztességes megélhetést biztosít.”

 

Jánosi-Lesi Ágota (DK, Liberálisok):

Jánosi-Lesi Ágota fotó forrása: Jánosi-Lesi Ágota

„Huszonéves korom óta foglalkozom aktív politizálással, s bár néha más utakra vitt az élet, a politika újra és újra megtalált.

A Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke vagyok, és Pest megye önkormányzati képviselője.

Férjnél vagyok – lassan két évtizede. Versenyszerűen sportoltam tíz évig, voltam tanár, edző és pontozóbíró.

Amikor a politikai céljaimról kérdeznek, azt tudom mondani, hogy azon dolgozom, hogy visszaállítsuk Magyarországon a valódi demokráciát, és olyan európai országgá tegyük, ami őrzi hagyományait, megbecsüli történelmét, de igyekszik tanulni belőle, s nem csak éli a mindennapjait, de épít a jövőre is.

Békét kell teremtenünk a társadalomban. Meg kell becsülnünk a dolgozókat anyagilag és erkölcsileg egyaránt. Nemet mondunk a kirekesztésre, támogatást nyújtunk azoknak, akik rászorulnak. Egy élhető, boldog Magyarországot szeretnénk építeni, ahol a tudás érték, ahol a munkát megbecsülik, ahol a betegeket meggyógyítják.

Én ebben hiszek, és ezért dolgozom.”

(dho)