Megfésülték a Ráckevei (Soroksári) Duna-ágat – jelentős beruházást adtak át

//Tóth Gábor
sajo-elemer_vizleereszto1_kdvvizig_20210629

A Sajó Elemérről elnevezett többfunkciójú vízleeresztő műtárgy egy része. fotó: KDVVIZIG

Ugyanis már hivatalosan is működik a Sajó Elemérről elnevezett többfunkciójú vízleeresztő műtárgy. Bár ez elsőre eléggé megfoghatatlannak tűnik, de az RSD környezetében lévő települések számára nagyon fontos fejlesztésről van szó.

Még az 1956-os jeges árvíz tette tönkre a Tassi-zsilipet, amelyet rendesen csak most pótoltak. A többfunkciós, úgynevezett vízleeresztő műtárgy az Európai Unió és a Magyar Állam 7,5 milliárd forintos támogatásával jött létre.

Az új műtárgy megépülése jelentős mérföldkő a magyar vízgazdálkodás történetében, hiszen megvalósult a Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) eredetileg – közel hatvan éve – elképzelt vízgazdálkodási rendszere, amely szerint az RSD két torkolati nagyműtárgya egy energetikai rendszert alkot – áll a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A Sajó Elemérről elnevezett többfunkciójú vízleeresztő. fotó: KDVVIZIG

A beépített, – világszinten is egyedülálló – vízgépészeti berendezésnek köszönhetően mind a vízhiányos, mind az árvizes időszakban ezt követően biztosítható lesz a szükséges vízátvezetés az RSD és a Duna között. Ez azt jelenti, hogy mostantól nem csak leereszteni lehet a Duna-ág vizét a Dunába, hanem annak vízpótlása is biztosítható, kiszámíthatóbbá téve a térségi vízgazdálkodást akár az öntözés, vagy a szabadidős tevékenységek számára.

A Sajó Elemérről elnevezett többfunkciójú vízleeresztő. fotó: KDVVIZIG

A meglévő hajózsilip is újra visszakapta eredeti funkcióját, tehermentesül a vízszintszabályozási és vízleeresztési feladatoktól. A hajózsilip várható élettartama ennek köszönhetően megnő, így még hosszú évekig biztosíthatja a kapcsolatot a vízi közlekedők számára a Duna-ág és a Duna között.

(Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság)