Később indult az eper „szedd magad” szezonja

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Sokan a befőzéshez szánt epret nem a piacokon veszik meg, hanem kimennek egyenesen a termelőkhöz. Mivel a szedési munkát ekkor a vevő végzi el, így olcsóbban lehet hozzájutni a tavaszi csemegéhez. Ez a szezon most tolódik.

Az biztos, hogy az eper most még piszok drága, főleg a magyar. A szállításai költségek ellenére most szinte csak fele annyit kérnek a külföldi, mint a magyar eperért – hangzott el az RTL Klub vasárnapi híradójában. Az import eper kilója ugyanis 1800 forint, a magyar eperé pedig 3500.

Persze van módszer a spórolásra, ez a „Szedd magad” akció. A hűvös idő miatt azonban később nyitják meg a szorgos kezek előtt a gazdák a földjeiket, hívja fel a figyelmet a 24.hu. Néhány szabályt jó betartani:

  • érkezzen minél korábban a meghirdetett időpontban, mert gyorsan fogy az eper a földekről is,
  • jó, ha visz magával laposabb, saját edényt, amit érkezéskor leméret (általában a gazdák is árulnak ládát, vagy egyéb eszközt),
  • az érett epret a kocsányával együtt szedje le, mert így tovább eláll,
  • legyen óvatos és szedéskor ügyeljen a növényekre, palántákra.

A Szedd magad oldalon és a Gyümölcsvadász oldalon megtalálja azokat a helyeket, ahol éppen akció van. Ezek az oldalak Pest megyében az alábbi településeken hirdetnek ilyen eper szedési lehetőséget. A települések nevére kattintva eljuthat a részletek leírásához.

(RTL, 24.hu)