Pest megye már önállóan pályázhat az EU-támogatásokra

//Berényi Attila
pest-megye-fejlesztesek_dho_20210527

grafika: dho

Hosszú ideig okozott problémát, hogy Pest megye Budapesttel együtt szerepelt régióként az Európai Unió nyilvántartásában. A főváros fejlettsége miatt azonban az agglomeráció sok támogatási lehetőségtől esett el. A területi elszakadás egy hosszú folyamat volt, amely most ért véget.

Pest megyében 187 településen 18 járásban több mint 1,3 millió ember él. Magyarország területének mintegy 7 százalékát foglalja el, és népességének körülbelül 12 százalékának ad otthont a megye. A regisztrált vállalkozások száma több mint 230 ezer, ez az országban regisztrált vállalkozások 12,8 százaléka; a nonprofit szervezetek – amelyek számára szintén megnyílik a pályázati lehetőség a 2021-2027-es időszakban – száma több mint 6300, ez az ország összes nonprofit szervezetének 10 százaléka, áll az MTI összefoglalójában.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: 2016-ban Szabó Istvánnal (Fidesz-KDNP), a Pest Megyei Közgyűlés elnökével, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (TÖOSZ) és a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen indították el a kezdeményezést, amelynek eredményeként a Pest megyei emberek, vállalkozások, önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek számára is megnyílhatnak az uniós pályázati lehetőségek. Úgy fogalmazott: „ez azért történelmi siker”, mert a Budapesthez képest kevésbé fejlett Pest megyére jóval kedvezőbb európai uniós feltételek lesznek érvényesek a 2021-2027-es időszakban, és az érintettek nagyságrendekkel nagyobb forráshoz juthatnak majd, mint valaha. A tájékoztatón elhangzott, hogy a 2007-2013-as időszakban Pest megyében az uniós fejlesztési forrásokból 380 ezer forint jutott egy emberre, míg a fővárosban csaknem 900 ezer forint. A következő uniós költségvetési idősávban már a fejlesztési források nagysága 700-900 ezer forint lehet fejenként.

A megye három járása felkerült a legelmaradottabbak listájára. Pest megye ezen leszakadó perifériájában mintegy 500 ezer ember él.

(MTI)