Felfüggesztik a régiónknak szánt napelemes pályázatot

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / a-gleb
Úgy tűnik akkora az érdeklődés a 0%-os, Budapestnek és Pest megyének szánt energiahatékonysági hitel iránt, hogy azt korábban le kell zárni.

A kiadott hivatalos közlemény szerint 2021 május 10-én déltől a keret kimerülése miatt szüneteltetik a pályázat benyújtásának lehetőségét a Budapest és Pest megye lakosai számára február 22-én újranyitott EU-pályázatnál, vette észre a portfolio.

A kiírás 0%-os kamat mellett kínál akár 20 évre hitelt a természetes személyek ingatlanjain energiahatékonysági, vagy megújuló energiás beruházásaira, így például napelem telepítésére, szigetelésre, vagy nyílászáró cseréjére. A lehetőségről itt írtunk korábban. A friss adatok szerint a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forintos hitelkeret kimerülőben van.

Ha tehát már előkészítette a projekttervet és még nem adta be, akkor van még pár napja, hogy élesítse azt és nem fog lecsúszni a lehetőségről.

A VEKOP-os pályázatnál az idén februári pályázatmódosításkor ugyanis a változtatások között szerepelt, hogy csak magánszemélyek és csak online igényelhetik a legfeljebb 5 milliós kölcsönt, és mivel 1,5 milliárdos a keret, így legalább 300 projekt kaphat forrást. 4 milliós átlagos hiteligénnyel számolva ez már 375 támogatott projektre felmehet és az is elképzelhető, hogy végül a 1,5 milliárd forintnál feljebb engedik a folyósítható hitelkeretet, így a támogatott projektek száma akár 400 felett is lehet, írja a portfolio.