Emberfeletti munka kellett a szigetszentmiklósi olajszennyezés elhárításához

//Berényi Attila
Olajszennyezés Szigetszentmiklóson 2020. decemberében. fotó: OVF/videó
Befejeződtek a munkálatok a Szigetszentmiklóson tavaly decemberben történt olajszennyezés helyszínén, jelentette be közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

„2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt” ismeretlenek hatalmas mennyiségű olajszerű anyagot engedtek a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba vezető csatornába Szigetszentmiklóson, emlékeztet az OFV közleménye alapján az MTI.

A vízügy szakemberei – társszervekkel és civilekkel együtt – hónapokon át dolgoztak a természeti környezet megmentésén és a lehetséges helyreállításon. A munkálatok befejeződtek, „most már az anyatermészeten a sor”. A munka lezárultáról videót tett közzé az OVF.

Láng István, az OVF vezetője azt mondta: „egyszerre érte támadás a természetet és az embereket is”. Megjegyezte: azért is nevezi támadásnak, mert nagy valószínűséggel szándékos olajszennyezés történt. Csaknem 20 ezer szennyezett olaj került a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba. Szerencse, hogy nappal jelent meg a szennyezés, így időben észrevették – közölte.

A szennyezett terület 1830 négyzetméter volt. A vízügy részéről itt volt, hogy több mint hetven ember dolgozott annak érdekében, hogy a védekezés sikeres legyen – mondta a főigazgató, aki kiemelte: a lakosság is sokféle módon segítette a szakemberek munkáját.

Láng István hangsúlyozta: fontos volt, hogy még a vegetációs időszak előtt megtörténjen a terület helyreállítása. Ha vártak volna a helyreállítással egy évet, akkor a területen más, akár invazív fajok jelentek volna meg,

A védekezés teljes költsége a helyreállítással együtt mintegy 370 millió forint lesz – jelentette ki az OVF főigazgatója.

Kiderült, hogy a csatornába került szennyező anyag főként motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmazott. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

(MTI, OVF)