Hazaindultak a fecskék

//Berényi Attila
fecskek_freepik_u671_20210320

kép: freepik / u671

A fecskecsapatok március második felében indulnak el magyarországi költőhelyeikre.

Az első példányok a hónap végén már el is foglalják fészkeiket, hívja fel a figyelmet a sokszínűvidék.24.hu.  Tavaly például már ilyenkor Dabason és Katymáron megjelentek az elsők.

A lap emlékeztet, hogy a globális éghajlatváltás többszörösen nagy próbatétel elé állítja a nálunk fészkelő füsti-, molnár- és partifecskéket. A szárnyasok a hosszú vándorlás alatt is ki vannak téve az időjárás szeszélyének: előfordul, hogy a vad viharok vagy a szárazság miatti gyér táplálék tizedeli a kolóniát. A hazaérkezők május közepéig azzal töltik az idejüket, hogy felerősödjenek. Ez után keresnek párt. 4-5 fiókét nevelnek, a nyár közepén pedig újra költenek, sőt van úgy, hogy még egy fészekaljat is sikerül útnak indítaniuk.

A fecskék különösen érzékenyek a környezeti, éghajlati változásokra, mert kizárólag repülő rovarokkal táplálkoznak. A szúnyogok, legyek viszonyt esős, hűvös napokon megbújnak, ilyenkor például a cinege átáll a magokra, a gólya mezei pocokra vadászik, a fecske viszont éhen marad.

Aki szeretné vendégül látni a fecskéket, az az eresz alá telepíthet műfészkeket. De azokat se verje le senki, amelyeket maguk a madarak építenek. A fecskék száma az utóbbi években jelentősen csökkent. Ha ez a tendencia folytatódik, a fecske néhány éven belül legfeljebb mutatóban fordul majd csak elő, pedig fontos szerepet tölt be a természet egyensúlyának fenntartásában.

(sokszínűvidék)