Ismét megszámolták a fülesbaglyokat

//Tóth Gábor
Erdei fülesbagoly. fotó: Gecser István, Zsiga Balás / MME
Még januárban kezdett neki egy kampány keretében a Magyar Madártani Egyesület az idei országos felmérésnek. A cél az volt, hogy a lakosság bevonásával összeszámolják, hány példány él az országban ebből a mesebeli madárból.

A minden eddiginél több beérkező adatból az derül ki, hogy  hazánk legalább 670 településén, 991 helyszínen, 16 455 erdei fülesbagoly telelt, áll az MME közleményében.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, három óvoda és két iskola, összesen több mint ötszáz fő vett részt.

Az erdei fülesbagoly egyébként a mezőgazdaság számára is nagyon hasznos állat. A Magyar Madártani Egyesület emlékeztet, hogy egy-egy példány átlagosan napi 2,5 egeret vagy mezei pockot fogyaszt el. Ez elsőre nem sok, de ha a teljes állományt figyelembe vesszük, akkor már óriási mennyiségről van szó. Így a gazdáknak nem kell, egyébként veszélyes irtószereket bevetniük a rágcsálók ellen.

grafika: Magyar Madártani Egyesület
(MME)