Rendőrkézen a netes „avatarcsaló”

//Berényi Attila
avatarcsalo-kamu-profil_policehu_20210118

forrás: police.hu / YouTube (videó lentebb)

A Dabasi Járási Ügyészség indítványozta a letartóztatás meghosszabbítását annak a férfinek az ügyében, aki több fiktív profilt létrehozva egy közösségi oldalon embereket csapott be.

Az eredeti megalapozott gyanú szerint a férfi 2020. áprilisa és júliusa között több álprofilt hozott létre a legnagyobb közösségi oldalon és faházat illetve gépkocsi alkatrészeket kínált eladásra. Ezen időszakban több ember fizetett neki néhány tízezer forinttól pár százezer forintig terjedő összeget, azonban a pénzükért semmit nem kaptak. Az elmúlt pár hónapban a sértettek köre húszról százhúszra bővült, és az összesített kárérték kétmillió forintról tízmillió forint fölé emelkedett, áll a Pest Megyei Főügyészség szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A Dabasi Járási Ügyészség indítványozta a férfi letartóztatásának meghosszabbítását.

Elsőre csak legyint az ember a közösségi térben terjedő álprofilokra, ám ezek a köznyelvben hibásan „trollként” emlegetett csaló avatarok nagy bajt tudnak okozni. Ezt a fenti példa is igazolja. Persze városunkban is érezhető az álprofilok jelenléte a közösségi felületeken. Emlékezetes, hogy az önkormányzati választások idején hemzsegett a virtuális tér az ilyen, nem létező, ám igen aktív személyektől, de később, a tavaly tavasszal bevezetett karantén időszakban egy álprofil próbált kereskedők adataihoz jutni, azt állítva, hogy csak „segíteni” akar. Őt szerkesztőségünk buktatta le, később az általa alapított csoport meg is szűnt, bár a profil még létezik.  Erről itt írtunk korábban.

(PMFÜ, dho)