Már bankkártya adatokat is visznek az unokázós csalók

//Berényi Attila
idosek-telefon-atveres_freepik_ollyy_20210111

Képünk illusztráció, forrás: freepik / ollyy

Már nem is kell készpénz az unokázós csalóknak, kicsalják a bankkártya adatokat is az idősektől, vagy úgy, hogy taxit küldenek az áldozatért, hogy úgy mehessen el a bankba.

Íme egy tipikus történet: „A nagymamámat hívta egy ismeretlen személy. Azt mondta a nagyinak, hogy én vagyok az és balesetben megsérültem. Az ellátásomhoz viszont pénzre van szükségem. Szinte nem is gondolkodott, megijedt, hogy baj van és csak az járt a fejében, hogyan segítsen. Azt mondta a csalóknak, hogy nem tart otthon pénzt. Ekkor ők, nem tudom hogyan, de kicsalták tőle a bankkártyája adatait. Nagyon körmönfontak. Mama azt mondta, hogy hímeztek-hámoztak, folyamatosan beszéltek, milyen rossz állapotban vagyok és ha nem segít, akkor még nagyobb lesz a baj. A jó szándékát sajnos nagyikám több százezer forintja bánta. Nagyon megviselte az eset”

A Magyar Rendőrség közösségi oldalán megjelent írás szerint pár napra rá újabb bejelentést kaptak, ott is ugyanez a módszer volt. Sikerült is megszerezni az adatokat. Egy nagyobb tranzakciót kezdeményezett a csaló, de óriási szerencse volt, hogy a bank blokkolta azt. Mindkét esetben büntetőeljárás indult.

A legfontosabb, hogy ne teljesítse a telefonáló kérését!

Az úgynevezett unokázós csalók az idősekre utaznak és a család iránt érzett szeretetüket, segítőszándékukat használják ki. A csalók rendszeresen hivatkoznak hatóságra, nyereményre, bajba jutott gyermekükre, unokájukra. Azt állítják, hogy a hozzátartozó valamilyen nagy bajba, esetleg életveszélybe került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és ezért sürgősen pénzre van szüksége.

Korábbi eseteknél jellemzően a csalók elküldtek valakit a pénzért, esetleg ékszerekért, és azt személyesen vették át a sértettektől.

Újabban az elkövetők már arról próbálják meggyőzni az idős embereket, hogy egy ismert pénzküldő hálózaton keresztül utalják át a kért összeget egy megadott – általában külföldi – bankszámlaszámra, esetenként felajánlják, hogy taxit küldenek lakcímére, ami elviszi egy olyan helyre, ahonnan a pénzt át tudja utalni. Amennyiben az áldozat arra hivatkozik, hogy nincs otthon készpénze, akkor a bankkártyaadatok bediktálására kérik, amelyet gyorsan felhasználva különböző online vásárlási tranzakciókat bonyolítanak le.

Fogadja meg a rendőrség tanácsait:

  • Mielőtt bármit tenne, hívja fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!
  • Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik fel, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolítása érdekében taxit küldenek Önért!
  • Bankkártyaadatait semmilyen körülmények között ne adja meg idegeneknek!
  • Ne beszéljen idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeiről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
  • Figyeljen oda, hogy telefonon se adjon meg magáról, családjáról adatokat senkinek! Az elkövetők ügyes kérdéseikkel észrevétlenül is személyes információkhoz juthatnak, ezért úgy tűnhet, hogy előzetesen sokat tudnak az áldozatról.
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezze meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén, vagy ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről, a bűnelkövetésnek e formájáról. Készítsék fel idős hozzátartozójukat arra, hogyha ilyen jellegű telefonhívást kapnak, mit tegyenek!

(Magyar Rendőrség / Facebook)