Bolgár kulturális központ épül Budapesten

//Tóth Gábor
bolgar-muvelodesi-haz_bolg-orsz-onkorm_20210108

Bolgár Művelődési Ház Budapesten. fotó: Bolgár Kulturális, Dokumentációs és Információs Központ

Bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ épül Budapesten, a nemzetiségi intézmény várhatóan 2-3 éven belül készül el a magyar és a bolgár kormány támogatásával, összesen mintegy 3 milliárd forintból - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, írja az MTI.

Soltész Miklós a IX. kerületi Vágóhíd utcai ingatlan szomszédságában álló Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom udvarán tartott sajtótájékoztatóján azt közölte: a magyar kormány 2,6 milliárd forintot, míg a bolgár kormány 1 millió eurót, azaz több mint 350 millió forintot biztosít a beruházásra. A bolgár közösség a támogatás fejében lemondott egy Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról – fűzte hozzá.

Bolgár Kulturális Központ, látványterv. kép: Bolgár Kulturális, Dokumentációs és Információs Központ

Az államtitkár azt hangoztatta, a beruházás jól példázza a két nemzet együttműködését, valamint azt, hogy Magyarországnak és Bulgáriának is fontosak az itt élő bolgárok. A bolgárok több száz éves magyarországi jelenléte meghatározó mindkét nemzet tekintetében, az utóbbi száz év pedig valódi fejlődést jelentett a bolgár közösség számára – mondta Soltész Miklós.

(MTI)