Megkezdték a környezetbe került fáradt olaj elszállítását Szigetszentmiklósról

//Tóth Gábor
szigetszentmiklos_szennyezes_eltakaritas_ovg_20201218

Speciális munkagép dolgozik a helyszínen. Fotó: OVF

A már leszivattyúzott szennyező anyagból mintegy 6500 litert elszállítottak a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínéről, derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. GALÉRIA a cikk végén.

A helyszínen továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán a Közép-Duna-völgyi, az Észak-dunántúli és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai, az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával, áll az OVF beszámolójában.

Munkába állt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kotrója, amely nagy távolságról is ki tudja emelni a szennyezett anyagokat. Feladata a már levágott, olajos vízinövényzet és a szennyezett iszap eltávolítása. A beavatkozásokat a munkagép csak a szükséges mértéig végzi, kiemelt figyelemmel arra, hogy a szennyezés a lehatárolt területről ne jusson ki. Ezt egyébként mindvégig sikerült megakadályozni.

A vákuumszivattyús olajleszedő eszközök segítségével még mindig zajlik az olajszármazékok eltávolítása a víz felszínéről. A már leszivattyúzott mennyiségből mintegy 6500 litert egy szakcég elszállított a helyszínről.

Közben mintát vettek a talajból is. Egyelőre úgy tűnik, a gyors beavatkozásnak köszönhetően csak a felszín közelében észlelhető a szennyezés, de a pontosabb eredmények érdekében laboratóriumi vizsgálatokat végeznek.

Az már most biztos, hogy a kárelhárítás után még egy jó darabig csúnya lesz ez a terület, a természetnek hosszú évekre van szüksége a regenerálódáshoz.

(OVF)