Óriás robbantás lesz ma a közelben

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Elindult a Budapesti Atlétikai Stadion építése, a projektben a VITUKI eddig ipari területenként ismert telepének és Duna-parti területének rehabilitációja, valamint a főváros számára egy új, nyitott sport- és rekreációs közpark valósul meg - közölte a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. beruházási ügynökség az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a 2023. évi atlétikai világbajnokságra megépülő Nemzeti Atlétikai Stadion kivitelezésével összefüggésben robbantásos technológiával bontják el a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Központ toronyházát december 10-én.

A közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelező konzorcium a hierarchikus bontási technológia helyett a jelentős időmegtakarítást eredményező robbantásos technológiát választotta, melynek engedélyeztetése lezajlott. Az elbontás során a toronyépületet a Rákóczi híd felé, a hosszabbik oldalával párhuzamosan döntik el. Az épületegyüttes 1864 négyzetméteres „lepényépületét” hagyományos technológiával bontják el – tájékoztatott a beruházási ügynökség.

A MÁV-HÉV Zrt. közlése szerint várhatóan 13:30 és 14:30  között a H7-es HÉV és a H7-es pótlóbuszok néhány perc várakozásra kényszerülnek robbantásos épületbontás miatt. A robbantás miatti forgalomkorlátozás előreláthatólag 15-20 percig tart majd, ez idő alatt a HÉV-ek nem tartózkodhatnak a Kvassay ideiglenes végállomáson, és a pótlóbuszok sem indulhatnak vagy léphetnek be a lezárt körzetbe, csak az eseményt követően.

(MTI – MÁV-HÉV Zrt.)